Per i dag er hver bankkundes innskudd garantert for opptil to millioner, men om noen år kan garantien bli langt lavere. Foto: COLOURBOX.COM
Per i dag er hver bankkundes innskudd garantert for opptil to millioner, men om noen år kan garantien bli langt lavere. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer

Norsk garantiordning kan forsvinne

EU vil at bankene skal garantere for langt mindre innskudd.

Publisert
Sist oppdatert

Er du kunde i en norsk bank er innskuddene dine garantert av Bankenes Sikringsfond. Hver kunde er dekket for sine innskudd med inntil to millioner kroner, inklusive opptjente renter.

Slik trenger det ikke å bli om noen år. EU er negativ til den norske ordningen, dermed risikerer norske bankkunder å få en dårligere, felles europeisk garanti.

>> Så lett bytter du bank

Garantiordningen kan forsvinne

EU er ifølge finansdepartementet i gang med å revidere innskuddsgarantidirektivet som blant annet sikrer EUs bankkunder og deres innskudd med 100.000 euro, eller rundt 800.000 kroner.

Ifølge Finans Norge har EU-parlamentet tidligere gitt støtte til at Norge får opprettholde den særnorske tomillioners-grensen, noe EUs ministerråd derimot ikke støtter. Det kan få konsekvenser for norske bankkunder, ifølge Høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI, Dag Jørgen Hveem.

– Tror du Norge vil miste innskuddsgarantien på to millioner, og få samme ordning som resten av Europa på 100.000 euro?

– Ja, jeg tror den forsvinner, sier Hveem til DinSide.


Samtidig tror han det kan ta noen år før det skjer i praksis.

Les også: Disse bør tømme sparekontoen

Vil ikke gi Norge unntak

Vedtak om et nytt innskuddsgarantidirektiv krever ifølge Finans Norge at Ministerrådet og Parlamentet blir enige.

På det første av flere møter kommende møter som ble avholdt 1. oktober, ble det ifølge Finans Norge enighet om at Norge ikke skal få unntak fra grensen på 100 000 euro.

De skal samtidig ha vært enige om at Norge skal få innvilget en overgangsordning på minst fem år for eksisterende innskudd. Dessuten må det ferdigbehandlede direktivet behandles av EØS før det eventuelt trer i kraft i Norge.

Ifølge Dag Jørgen Hveem ønsker bankene å beholde ordningen, fordi den i konkurransesammenheng favoriserer de med den beste innskuddsordningen. Ett av EUs argumenter skal være nettopp at den norske ordningen kan tiltrekke seg innskudd fra andre EU-land, skriver Finans Norge.

Les også: Svært lett å hacke de norske mobilbank-appene

Viktigere å velge riktig bank

Dersom Norge får den samme innskuddsgarantien som resten av Europa, blir det ifølge Dag Jørgen Hveem ved Handelshøyskolen BI viktig for den enkelte bankkunde med store bankinnskudd å vurdere bankenes soliditet.

– Hvor lett er dette for bankkundene?

– Det er ikke lett. Kunder med innskudd over gjeldende sikringsordning må da vurdere bankens soliditet. Det blir viktig for en del av kundene også å ha et risikoperspektiv i tankene ved valg av bank, sier Hveem til DinSide.no.

Han tror de aktuelle kundene vil måtte basere seg på en eller annen form for ekstern rangering av bankene.

Samtidig påpeker Hveem at et lavere lavere garantibeløp ikke vil ha noen praktisk betydning ved valg av bank for folk flest, fordi den nye ordningen vil være god nok. Hveem minner også om at beløpet gjelder for hver kunde i hver bank.

Norske kunder i enkelte av de svenske bankene som tilbyr finansielle tjenester i Norge, vil allerede være omfattet av EUs garantiordning, siden de er tilknyttet den svenske innskuddsordningen. Dette gjelder blant annet Svea Finans og Nordax.

Om innskuddsgarantiordningen

Alle norske spare- og forretningsbanker, herunder norske datterbanker av utenlandske banker og OBOS er fullverdige medlemmer i Bankenes sikringsfond.

Den enkelte kunde er etter loven dekket for sine innskudd med inntil to millioner kroner, inklusive opptjente renter.

To millioners-grensen gjelder selv om kunden har flere konti i samme bank. Har kunden innskudd i flere banker, gjelder to millioners-grensen for hver av bankene. Hvorvidt innskyteren er en privatperson eller en juridisk person er uten betydning.

Kilde: Bankenes sikringsfond


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer