Chattetjenesten Chatroulette Norge har denne uken flommet over av personer som misbruker tjenesten. Foto: Chatroulette.no (DinSide har sensurert bildene)
Chattetjenesten Chatroulette Norge har denne uken flommet over av personer som misbruker tjenesten. Foto: Chatroulette.no (DinSide har sensurert bildene)Vis mer

Norsk chattetjeneste misbrukes

Den populære chattetjenesten Chatroulette Norge flommer over av personer som kler av seg og beføler seg selv - foran åpent webkamera. De siste dagene har situasjonen vært verre enn noen gang. Nå er Kripos koblet inn for å rydde opp.

Den populære chattesiden Chatroulette Norge vekker nok en gang oppsikt.

Chattesiden bygger på et enkelt konsept, der du får opp et bilde av en tilfeldig person som du har mulighet til å se, høre eller tekste med. Vil du ikke snakke med med personen, trykker du på neste-knappen og får opp en tilfeldig annen person.

Hvem som skjuler seg bak neste webkamera, har du ingen kontroll over. Kanskje det er en søt og uskyldig 17-årig jente som kjeder seg på skolen - eller - kanskje det er en naken mann som onanerer på sengen sin.

Lovte å rydde opp

Det siste scenarioet er et klart brudd på chattetjenestens retningslinjer, likevel har det vært mange slike episoder helt siden nettsiden ble startet opp.

I fjor lovte personene bak Chatroulette Norge å rydde opp, men ett år senere ser det ut som situasjonen er verre enn noensinne.

De siste dagene har det nemlig vært utallige brudd på retningslinjene, etter at utestengte personer skal ha fått fri tilgang til nettjenesten.

Tilskuerne er gjerne barn og ungdom. Ifølge Chatroulette Norge er kjernebrukerne mellom 14 og 24 år.

Fjernet blokkering

DinSide har vært i kontakt med personene som drifter Chatroulette Norge. De bekrefter at unormalt mange har brutt retningslinjene de siste dagene.

Artikkelen fortsetter under annonsen


- De siste fire dagene har vi måttet skru av IP-filteret. Dette førte til økning av folk som brøt reglene på siden, sier representanter fra Chatroulette Norge, til DinSide.

IP-filteret sørger for å sperre tilgangen til personer som misbruker tjenesten. For å slippe useriøs bruk fra utlandet, sørger IP-filteret også for å sperre tilgangen til alle personer utenfor Skandinavia.

- Grunnen til at vi måtte koble fra IP-filteret i noen dager, var at det begynte å sperre brukere fra store deler av Norge, sier representanter fra Chatroulette Norge, til DinSide.

Ifølge Chatroulette Norge skal filteret nå være skrudd på igjen, og representantene for tjenesten håper og regner med langt hyggeligere chatteopplevelse de siste dagene.

En rask kikk på nettsidene viser likevel at det er flere personer som kler seg nakne og beføler seg selv foran åpent kamera, men antallet slike tilfeller er redusert.

Samarbeider med Kripos

Representantene fra Chatroulette forteller at de har innført en rekke tiltak, som forhåpentligvis skal redusere problemet med misbruk av tjenesten.

- Vi har nå fått et samarbeid med Kripos. Har tatt lang tid, men nå begynner det å rulle. Senest på tirsdag var de å banket på døren til en som ikke forholdt seg til reglene på siden.

I tillegg skal nettsiden også ha en rekke personer som frivillig sjekker at brukerne følger retningslinjene.

- Vi har over 30 frivillige moderatorer på siden - som har direkte blokkeringsfunksjon av brukere. Noen er mer aktive enn andre, men i perioder med IP-sperre ligger vi på cirka 1 - 2 prosent regelbrytere.

Norsk chattetjeneste misbrukes


Hvilke erfaringer har du med Chatroulette? Tips DinSides økonomiredaksjon på okonomi@dinside.no

Russisk student står bak

Chatroulette bygger på et konsept som ifølge The New York Times ble startet opp av den da 17 år gamle Andrey Ternovskiy fra Russland. I et intervju med avisen forteller Ternovskiy at konseptet ble laget for moro skyld sammen med noen kompiser.

- Jeg har alltid likt å snakke med venner på Skype med hjelp av webkamera og mikrofon. Etter hvert ble vi lei av å bare snakke med hverandre, så jeg bestemte meg for å lage en liten nettside for meg og vennene mine, der vi kunne koble oss opp mot tilfeldig utvalgte mennesker, sier Ternovskiy til The New York Times.

Han sier videre at det er godt at mange bruker nettjenesten på forskjellige måter, som til underholdning eller til flørting, men er klar over at det er mange som misbruker tjenesten.

- Jeg synes det er kult at et så enkelt konsept kan være til nytte for så mange mennesker. Selv om det er mange som bruker tjenesten på en ikke så bra måte - det er jeg veldig imot, sier Ternovskiy.

NB! Representantene fra Chatroulette Norge ønsker ikke stå frem med fullt navn. Dette forklarer de på følgende måte: - Da siden blir styrt av folk som gjør dette på frivillig basis, kall det gjerne foreløpig ubetalte freelancere, så ønsker man ikke å stå frem med navn.