NorgesGruppen vil åpne for mobilbetaling

Skal være på plass i løpet av året.

<b>NFC?</b> De fleste betalingsterminaler i norske dagligvarebutikker støtter kontaktløs betaling, enten med mobilen eller bankkort, hvis butikkene velger å åpne opp for dette. Foto: BERIT B. NJARGA
NFC? De fleste betalingsterminaler i norske dagligvarebutikker støtter kontaktløs betaling, enten med mobilen eller bankkort, hvis butikkene velger å åpne opp for dette. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ønsker du til å betale varene med mobilen, er dette så langt ikke bare enkelt å få til. Blant annet er det ingen av dagligvarebutikkene som har åpnet for dette så langt.

2015 kan imidlertid bli året der du faktisk kan betale for matvarene dine med mobilen, nærmere bestemt i NorgesGruppens butikker, som Kiwi, Meny og Joker.

LES OGSÅ: Hvor dyrt er det egentlig å handle elektronikk på Gardermoen?

Kommer i 2015

Kommunikasjonsrådgiver Ingrid Solberg Gundersen. Foto: NORGESGRUPPEN
Kommunikasjonsrådgiver Ingrid Solberg Gundersen. Foto: NORGESGRUPPEN Vis mer


- Vi ønsker å tilby kundene de betalingsløsningene som finnes, deriblant kontaktløs betaling og mobilbetaling, som etter planen skal være mulig i våre dagligvarebutikker i løpet av 2015. Det forteller Ingrid Solberg Gundersen, kommunikasjonsrådgiver i NorgesGruppen til Dinside.

En konkret dato for når det er på plass i NorgesGruppens butikker, er foreløpig ikke satt.

Her finner du mer om kontaktløs betaling.

Vil mobilbetalingen medføre gebyr?


Om de skal ta et gebyr av kundene for å betale kontaktløst er foreløpig ikke besluttet, men dette er noe NorgesGruppen vurderer.

- Årsaken til at vi vurderer dette, er at gebyrene vi betaler til bankene for slike nye betalingstjenester er kostbare for oss. Spørsmålet er om er riktig at det er butikkene som skal betale dette, eller om det er kundene, sier Solberg Gundersen.

NorgesGruppen vurderer også å ta gebyr for kontantuttak og betaling med kredittkort, også av kostnadsårsaker.

Skulle det bli aktuelt, vil det uansett ikke bli innført før kontaktløs betaling er på plass, ifølge Solberg Gundersen.

Ikke bruk disse kortene i minibanken: Tar rente på uttak

Kan «alle» betale med mobilen?

LITE TILGJENGELIG? Så langt er mobilbetaling en utfordring, fordi det krever kombinasjonen riktig bank, mobilabbonement og mobil -  og at butikken faktisk støtter betalingen. Foto: ANDREAS DIEDERICH / DNB
LITE TILGJENGELIG? Så langt er mobilbetaling en utfordring, fordi det krever kombinasjonen riktig bank, mobilabbonement og mobil - og at butikken faktisk støtter betalingen. Foto: ANDREAS DIEDERICH / DNB Vis mer


Utfordringen med mobilbetaling så langt er både at få butikker tilbyr kontaktløs betaling gjennom sine betalingsterminaler, og at ikke alle kan bruke sin mobiltelefon til betaling, uavhengig av bank og mobil.

Betalingsappen Valyou krever eksempelvis at du er kunde i DNB, Sparebank1 eller Skandiabanken, samtidig som du har et Telenor-abonnement - og ikke har en iPhone, men en mobiltelefon som støtter Valyou. Følgende 24 modeller fra blant annet Sony og Samsung står på brukerlisten til nå.

Snart med BankAxept

Valyou tror at deres samarbeid med BankAxept, som ble varslet onsdag, kan gjøre at flere butikker vil åpne for kontaktløs betaling. Samarbeidet tillater deg å knytte et debetkort til betalingsappen.

Blant annet Coop har tidligere uttalt at nettopp merkostnadene ved mobilbetaling, fordi det er tilknyttet kredittkort, er den største begrensningen for å legge til rette for mobilbetaling.

Rema 1000, som også har uttalt at de tilgjengelige løsningene vil øke utgiftene for både dem og kundene, sier til Dinside at de følger med på utviklingen i markedet når det gjelder kontaktløs betaling.

- Så snart kostnadseffektive og enkle mobil- og/eller kontaktløsbetalinger uten mange begrensninger kommer, vil vi tilrettelegge for slike betalinger, sier Jacob Tveraabak, Direktør for Prosjekter og Forretningsutvikling i Rema 1000.

Ifølge en pressemelding skal det være mulig å knytte BankAxept til Valyou-appen innen utgangen av 2015.

Les også hvorfor enkelte mener mobilbetaling kan gi høyere matvarepriser

Flere betalingsløsninger

Det fins også en annen betalingsapp, nærmere bestemt MCash, som ikke krever verken tilknytning til en spesiell bank, eller stiller krav om smartmobil. Her betaler du via skanning av QR-koder, som alle mobiler støtter.

De fleste kassesystemene skal ha mulighet til å aktiveres for MCash-bruk, men så langt er det bare Starbucks og Burger King av de større, fysiske kjedene, i tillegg til noen nettbutikker, som har skrudd på betalingsterminalene for MCash.

Også Apple Pay kommer etterhvert til Norge, en nyhet Dinside testet i oktober i fjor. På lik linje med Valyou benytter Apple Pay NFC-teknologi, og krever derfor at du har iPhone 6, som kommer med NFC-brikke. Eika Safe er en annen betalingsløsning som blir lansert i løpet av mars for kundene i sju lokalbanker, som også bruker NFC, men krever bruk av visse Samsung-telefoner.

Vil du betale kontaktløst med bankkort, er DNB blant bankene som ruller ut kontaktløse bankkort til alle sine kunder. Som med Valyou er det NFC man baserer seg på, og du slipper altså å taste Pin-kode for beløp under 200 kroner, og maks 600 kroner per dag.

LES OGSÅ: Vil de nye løsningene gjøre at fysiske penger forsvinner? - Nei, mener professor.