Denne sykkelen blir nå markedsført som Norges billigste, men det er flere på banen med rimelige sykler. Foto: Biltema
Denne sykkelen blir nå markedsført som Norges billigste, men det er flere på banen med rimelige sykler. Foto: BiltemaVis mer

Norges billigste sykkel?

Når sesongen starter, er allerede alle syklene på "salg".

- En så lav pris for en solid sykkel med 21 Shimano-gir sprenger en ny grense her i landet, sier styreleder Magne Teigland i Biltema i en pressemelding.

Biltema lanserer nå det de mener er Norges billigste sykkel, en Yosemite med Shimano-gir til 700 kroner.

Ikke for Birken

Teigland understreker at sykkelen ikke er beregnet for sykkelritt som Birken, men at den holder i massevis til andre formål.

Sykkelen skal være godkjent etter den europeiske sikkerhetsstandarden for sykkel, EN 14764, og Biltema har bestilt 20.000 eksemplarer til sine varehus i Norge.

Yosemite er Biltemas eget sykkelmerke og er noe av grunnen til at sykkelen selges så billig.

- Innkjøpsprisen går ned når vi bestiller så mange samtidig. I tillegg kutter vi alle mellomledd. Syklene går i containere direkte fra fabrikken i Kina til butikkene rundt om i Norge, sier Teigland.

Vi skal teste sykkelen

Teigland er forberedt på at den lave prisen kan vekke mistenksomhet.

- Journalister som vil teste sykkelen, er hjertelig velkommen.

DinSide har tatt Teigland på ordet og har i skrivende stund to av billigsyklene inne til testing. Følg med på DinSide, så får du snart vår anmeldelse av 700-kroners sykkelen.

>>>Se også vår test av hodelykter

Allerede salg på sykler

Det er ikke bare Biltema som selger billige sykler ved sesongstart. Forskjellen er at mens Biltema lanserer en sykkel til fast lavpris, så averterer mange andre butikkjeder med store prisavslag.

Noen butikkjeder kjører allerede kampanjer hvor de averterer med opptil 13.000 kroner i avslag på en sykkel. Da er det grunn til å være skeptisk, mener Forbrukerombudet.

«Hvis forbrukeren ser et skikkelig saftig prisavslag i forhold til veiledende pris, er det god grunn til å være meget skeptisk.Jo Gjedrem, Forbrukerombudet»


Dersom sykkelbutikken sammenligner salgsprisen med egen førpris, så må denne førprisen være reell.

- Sykkelen må være solgt i den butikken til den prisen, og det må ha foregått over en periode, minimum seks uker, sier Jo Gjedrem, seksjonssjef i Forbrukerombudet, til DinSide.

Dersom dette ikke er tilfellet, er kampanjen i strid med markedsføringsloven.

Veiledende er bare en ønskedrøm

Det er imidlertid de veiledende prisene man bør være ekstra oppmerksom på.

- Vær skeptisk, er seksjonsjef Jo Gjedrems råd når du kommer over saftige prisavslag på sportsutstyr. Foto: Forbrukerombudet
- Vær skeptisk, er seksjonsjef Jo Gjedrems råd når du kommer over saftige prisavslag på sportsutstyr. Foto: Forbrukerombudet Vis mer


- Veiledende pris er et litt gammelt begrep, men i utgangspunktet stilles det samme krav til bruk av dette begrepet som til bruk av "førpris", nemlig at varen virkelig må være solgt til den prisen, sier Gjedrem.

Han ber imidlertid forbrukerne være skeptiske da veiledende priser er langt mer vanskelige å dokumentere og etterprøve. Enkelte varer i konkurranseutsatte bransjer som sportsbransjen, kan ikke selges til veiledende pris hvis de vil møte konkurransen i markedet.

- Hvis forbrukeren ser et skikkelig saftig prisavslag i forhold til veiledende pris, er det god grunn til å være meget skeptisk. Veiledende pris er ofte bare en ønskedrøm av et prisnivå fra importørens side og ikke noe annet, sier Gjedrem.

Han sier at bransjen kan forvente seg stikkprøver fra Forbrukerombudet dersom de se at kampanjene drar seg til.