Illustrasjonsfoto: Du kan spare 1690 kroner dersom du velger billigste brille hos Krogh Optik, fremfor hos Interoptik Oslo. Foto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Du kan spare 1690 kroner dersom du velger billigste brille hos Krogh Optik, fremfor hos Interoptik Oslo. Foto: ColourboxVis mer

Norges billigste briller

Vi har jaktet på de billigste brillene i landet: "Billig" er ikke alltid billig ...

I jakten på Norges billigste briller, har vi sjekket prisene hos fem store optikerkjeder som er mer eller mindre landsdekkende.

Vi har sjekket prisene hos Brilleland, Interoptik, Krogh Optikk, Specsavers og Synsam. Interoptik har 75 butikker rundt i landet, Synsam har 74, Brilleland har 64, Specsavers har 60 og Krogh Optikk har 19 butikker. Til sammen er dette 292 brillebutikker, fra sør til nord.

I vår søken etter Norges billigste brille, fant vi at fire av de fem landsdekkende kjedene som vi kontaktet, hadde én og samme pris i alle butikkene sine. Kun Interoptik oppgir at de har noe varierende priser fra butikk til butikk - og i sammenlikning Oslo vs. Trondheim og Bergen, må oslofolk ut med -190 kroner mer for den billigste Interoptik-brillen, enn trønderne.

Ser ikke trafikkfarer

- Billig like bra som dyrt

I denne pristesten har vi lagt til grunn at vi har ønsket oss en billigst mulig brille, noe som innebærer at vi ikke er særlig kresne i forhold til merke på brilleglassene, ei heller med tanke på type eller merke på innfatningene.

I en uavhengig kvalitetstest av briller utført av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, på oppdrag fra Specsavers, fant forskningsinstituttet at kvaliteten på brillene og glassene er ganske lik - billig eller dyrt. Det som er mer utslagsgivende i forhold til valg av brilleleverandør, er heller synstesten, ifølge rapporten:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Sett i lys av testens øvrige resultater, er det verdt å merke seg at selve synstesten sannsynligvis er det viktigste når man skal ha nye briller, skriver Stefan Källberg i rapporten fra SP.

Les here artikkelen her: Billig like bra som dyrt

Billigste billigbrille

Som du kan se av tabellen nedenfor, er det store prisforskjeller de ulike kjedene imellom, når det kommer til hvor billig den billigste brillen egentlig er.

Det er Krogh Optikk som kan tilby Norges billigste brille: De tar 695 kroner for et fiks ferdig par briller - glass, antirefleks, antiripe, innfatninger og tilpasning inkludert. Til sammenlikning må du ut med 2285 kroner for den billigste billigbrillen hos Interoptik i Oslo, som dermed er den dyreste billigbrillen i denne sammenhengen. Dette er en prisforskjell på 1590 kroner. Synsam følger ikke langt etter - med den billigste billigbrillen priset til 2275 kroner.

Ser vi på totalprisen for brillene, med synstest inkludert, er det fremdeles Krogh Optikk som leverer den billigste varen: 1085 kroner for hele pakken. Og det er fremdeles Interoptik Oslo som er dyrest: 2775 kroner for briller og synstest. Prisforskjell: 1690 kroner. Også her ligger Synsam hakk i hæl, med en billigbrillepris med synstest inkludert for 2770 kroner. Men kjøper du brillen i for eksempel i Bergen, er Synsam dyrest - 185 kroner dyrere enn Interoptik Bergen.

Brille uten antirefleks og ripebeskyttelse? Jada, det er mulig for fra 155 kroner hos Brilleland. Eller for 295 kroner hos Specsavers.

Billigste synstest får du hos Krogh Optikk og Brilleland: Her koster det 390 kroner å sjekke synet, mens du må ut med 495 kroner kroner for å sjekke synet hos Synsam. Du skal merke deg at synstestene kan variere i innhold hos de forskjellige optikerne, og at det også er mulig å betale ekstra for en mer omfattende synstest for grundigere kontroll av øyehelsen.

Her er prisene:

Billigste briller
ByButikkSynstestGlass/parAntiripe og antirefleks/parBilligste innfatningTilpasning Totalpris brille Brille + synstest
Hele landetBrilleland1)390706008507551145
TrondheimInteroptik2)490-1400695-20952585
BergenInteroptik490-1400695-20952585
OsloInteroptik490-1590695-22852775
Hele landetKrogh Optikk3)390----6951085
Hele landetSpecsavers4)395-500295-7951190
Hele landetSynsam49539080069539022752770
Vi har bedt om priser for billigste enstyrke glass (+1,5 på begge glassene), og billigste innfatning for dame. Prisene er som oppgitt fra kjedene selv.
1)Tilpasning er gratis ved kjøp av innfatninger til under 500 kroner, men koster ellers 300 kroner.
2)Interoptik har pakke som inkluderer innfatning, brilleglass og tilpasning for 695 kroner. Ripebeskuttelse og antirefleks tilkommer i totalprisen.
3)Totalpris for brille med antirefleks og ripebeskyttelse, innfatning og tilpasning - kan ikke fraktueres.
4)Glass (enstyrke) og tilpasning er inkludert i prisen på brille/innfatning på 295 kroner.


Linsetabben tusenvis gjør

Sjekk prisene selv!

Det er selvsagt forskjeller hva de ulike optikerkjedene gir deg for pengene, med tanke på merkevarer o.l. Det er også forskjeller de ulike butikkene og optikerkjedene i mellom, med tanke på valgmuligheter når det kommer til innfatninger i den rimeligste priskategorien. Her får du bare se deg rundt i de aktuelle butikkene og se om du finner en innfatning du liker.

Dersom det er spesielle merker eller andre kvaliteter ved brillene som du er ute etter, som vi ikke har tatt høyde for i denne sammenlikningen, bør du kontakte de ulike butikkene nær deg og be om pris på dine spesifikasjoner. Slik kan du se om det er penger å spare på å velge en frefor en annen optiker. Men husk det som kom frem i kvalitetstesten lenger opp på siden: Synstesten er sannsynligvis det viktigste ved den nye brillen. Så føler du at noe ikke er riktig: Kontakt butikken og få eventuelt en ny synstest.