Det er ikke bare god mat som gir deg bilringer. Foto: Tore
Det er ikke bare god mat som gir deg bilringer. Foto: ToreVis mer

Norges beste restauranter

Hvert år foretar Michelin en vurdering av verdens restauranter, og tildeler dem som fortjener det stjerner i Michelin guiden. Bagatelle er den eneste restauranten i Norden som har fått to stjerner. De tre andre norske stjernerestaurantene, er Le Canard, Feinschmecker og Statholdergården.

- Det betyr mye for oss å være med i Michelinguiden, sier Eyvind Hellstrøm resturantsjef ved Bagatelle. Guiden har fått ord på seg for å være seriøs og ubestikkelig, og forretningsfolk fra kontinentet går gjerne etter stjernene i guiden når de skal velge spisested. Nordmenn har også begynt å bli mer oppmerksomme på denne stjernestatusen, sier han.

Michelinguiden

Den første Guide Michelin ble laget for hundre år siden. De to foretaksomme brødrene Edouard og Andre' Michelin så at det var et behov for seriøs restaurant og vertshusinformasjon i Frankrike. Samtidig startet de også opp et lite bildekkfirma ved siden av sitt bokprosjekt, og etterhvert stimulerte Michelin guiden salget av bildekk for reisende i Europa. I dag har Michelin 120 000 ansatte og 20 prosent markedsandel på bildekk, og Guide Michelin er en lønnsom milliardbutikk som sysselsetter over 500 personer.

De ubestikkelige

Michelinguiden sender hvert år sine inspektører rundt om i verden for å teste restauranter, og undersøke om de opprettholder et kvalitetsnivå som fortjener en stjerne eller to. Alle inspektørene er anonyme, i alderen 30 - 65 år, går sammen to og to, og har en fast sjekkliste som inneholder undersøkelse av toalettet, garderoben, oppdekking, personalets personlighet og selvfølgelig det viktigste av alt maten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er helhetsinntrykket av restauranten som er viktig for oss forteller Richard Hallen, Michelinambassadør i Norden. Vi varsler ikke restauranten at vi kommer på besøk, og betaler alltid for oss, sier Hallen. Bransjen vet hvordan vi arbeider og det er sjeldent at de prøver å påvirke oss urettmessig, avslutter han.

Kokken må bli

Ettersom en stjerne i Michelinguiden kan øke omsettingen med 30 - 50 %, er det viktig at restauranten følger visse regler for å beholde sine stjerner.

- De bør ikke sette opp prisene og de kan ikke bytte kjøkkensjef - da nullstilles stjernestatusen. Det deles ut max 3 stjerner, og restauranter med full pott er i seg selv en god grunn til å besøke landet, mener Hallen.

Frankrike er verdensmester

40 % av alle Michelin guider blir solgt i Frankrike, men i norske bokhandler kan du kjøpe Europautgaven for cirka 228 kroner. I Danmark er det 6 restauranter som passerer nåløyet til Michelin, mens Sverige har hele 7 slike restauranter. Ønsker du å spise på en tre stjernes restaurant må du nok dra til Frankrike, og besøke, bla Lucas Carlton, eller Les Crayers. som er kåret til verdens beste restauranter.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Vær derimot klar over at dersom du skal spise på en av de norske Michelin guide restaurantene, så må du ut med et par tusenlapper for å få en middag for to. Service og god mat koster - men du vil få kongelig behandling samt en uforglemmelig aften. Det garanterer Michelin.