<B>FERDIG SOM MYNTVALØR?</B> Norges Bank synes det er på tide å pensjonere den lille kobbermynten. Foto: Per Ervland
FERDIG SOM MYNTVALØR? Norges Bank synes det er på tide å pensjonere den lille kobbermynten. Foto: Per ErvlandVis mer

Norges Bank vil fjerne 50-øringen

Den lille kobbermynten kan forsvinne, om Norges Bank får det som de vil.

Norges Bank har i lengre tid vurdert skjebnen til landets minste myntvalør, 50-øringen. Nå har de endelig kommet frem til at den lille kobbermynten bør fjernes.

- Norges Banks vurdering er at 50-øren ikke lenger sirkulerer som en ordinær betalingsmynt. Den brukes av butikker for å gi igjen veksel, mens kundene i stor grad legger mynten til side i stedet for å bruke den ved senere betalinger, melder Norges Bank.

Den norske sentralbanken har ansvar for å utstede sedler og mynter, samt å påse at dette gjøres på en måte som fremmer et effektivt betalingssystem. Men når de må produsere en rekke 50-øremynter i året, til tross for at det finnes mer enn tilstrekkelig mynter i omløp, er det et tydelig tegn på at mynten nå bør pensjoneres.

Forslaget om å fjerne 50-øringen er sent til høring. En eventuell tilbaketrekning vil bli kunngjort ett år før mynten opphører å være tvunget betalingsmiddel.

LES OGSÅ: Norge kan få nye penger

Sverige ligger foran

Svenske har for lenge siden besluttet at deres 50-øring skal vekk. Og allerede fra slutten av denne måneden, 30. september, opphører den svenske 50-øringen som gyldig betalingsmiddel i Sverige.


Norges Bank har tidligere avkreftet at svenskenes beslutning om å fjerne mynten har noe som helst å si for den norske sentralbankens vurdering, men nå har Norges Bank altså falt på samme konklusjon som den svenske Riksbanken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både i Sverige og Norge har de kommet frem til at å trekke 50-øringen vil gi mange positive utslag. Blant annet vil man slippe unna lager- og transportkostnader forbundet med myntbeholdningen. Samtidig er 50-øringen dyr å produsere sammenliknet med myntens verdi. I tillegg er det et problem at mange av myntene som produseres ikke sirkuleres.

- Vi ser at mange av de myntene vi produserer, ikke sirkuleres. De forsvinner, brukes ikke, blir liggende hjemme hos folk, har Trond Eklund, direktør for kontant og betalingsmidler i Norges Bank, uttalt til DinSide.

KOMMENTAR: - Den bør fjernes!

Vil ikke føre til inflasjon

En problemstilling som dukker opp hver gang det er snakk om å fjerne en mynt, er om et slikt grep vil føre til prisstigning.

I høringsnotatet fra Norges Bank, konkluderes det nå med at en slik fjerning ikke vil føre til inflasjon.

- En tilbaketrekking av 50-øren vil bety at avrundingsreglene ved kontante betalinger må endres, slik at beløp må avrundes til nærmeste krone og ikke til nærmeste 50-øre som i dag. Norges Bank vurderer at dette ikke vil føre til økt prisstigning. Det er kun sluttbeløpet ved kontante betalinger som skal avrundes, og ikke prisen på den enkelte vare. Elektroniske betalinger påvirkes ikke av en myntinndragning, melder Norges Bank.