Norges Bank setter ned styringsrenta

Skal virke som motvekt mot tøffe tider i norsk økonomi.

<b>NEDJUSTERES:</b> Torsdag kunne Norges Bank melde at de setter ned styringsrenta, på grunn av svake utsikter for veksten i norsk økonomi. Foto: PER ERVLAND/KIM JANSSON
NEDJUSTERES: Torsdag kunne Norges Bank melde at de setter ned styringsrenta, på grunn av svake utsikter for veksten i norsk økonomi. Foto: PER ERVLAND/KIM JANSSONVis mer

Norsk økonomi er under press, som i stor grad skyldes fallet i oljeprisene.

Dette kan få ringvirkninger for folk flest på flere områder, og har nå også påvirket styringsrenta:

Torsdag kunne Norges Bank varsle at de setter ned styringsrenta med 0,25 prosentpoeng.

Les også hvorfor det ikke er «halv skatt» i desember.

Styringsrenta skal ned

I sin Økonomiske analyse som ble publisert 4. desember sa SSB at de tror på kutt i styringsrenta med 0,5 prosentpoeng i løpet av første halvår i 2015. Andre økonomer har varslet at de tror dette vil skje allerede denne uken.

RENTE: Blir styringsrenta satt ned, gir det boliglånskundene lavere utgifter. Men det er samtidig flere endringer i norsk økonomi som kan påvirke din lommebok i negativ retning. Foto: PER ERVLAND
RENTE: Blir styringsrenta satt ned, gir det boliglånskundene lavere utgifter. Men det er samtidig flere endringer i norsk økonomi som kan påvirke din lommebok i negativ retning. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Torsdag kunne norges Bank varsle at de faktisk setter ned styringsrenten allerede nå, med 0,25 prosentpoeng.

– Oljeprisen har falt kraftig og utsiktene for veksten i norsk økonomi er svekket. Derfor settes renten ned, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding.

Lavere styringsrente betyr normalt sett at bankene justerer ned boliglånsrentene, som igjen gir lavere rentekostnader for boliglånskundene. Gladnytt, vil de fleste umiddelbart tenke.

Ingen gladnyhet

NY RENTEBANE: Norges Banks nye prognose for styringsrenten, i rødt. Foto: NORGES BANK
NY RENTEBANE: Norges Banks nye prognose for styringsrenten, i rødt. Foto: NORGES BANK Vis mer


Men det er ikke bare gode nyheter knyttet til at styringsrenta skal ned.

I sin Pengepolitiske rapport, som også ble lagt fram i dag, skriver Norges Bank blant annet følgende om rentenedgangen, som etter alt å dømme skal fortsette i årene fremover:

«Det er betydelig usikkerhet knyttet til utviklingen i norsk økonomi fremover. Det er en risiko for at utviklingen blir vesentlig svakere enn det vi nå ser for oss. En fremskynding av rentenedgangen kan dempe usikkerheten og motvirke faren for en markert nedgang i norsk økonomi.»

Tøffere tider?

I rapporten fra SSB spår de en svært lav vekst i 2015, nærmere bestemt på én prosent. Samtidig forventer de en økning i arbeidsledigheten, som de tror vil ligge på fire prosent.

«Lavere oljepris gir mindre aktivitet på norsk sokkel, noe som har ringvirkninger for fastlandsøkonomien. Selskapenes anslag på oljeinvesteringene for 2015 er i løpet av høsten justert ned, og lavere oljepris gir grunn til å forvente at investeringene kuttes ytterligere i både 2016 og 2017. Det vil gi redusert sysselsetting, økt arbeidsløshet og lavere reallønn i Norge», skriver SSB i sin rapport.

Shakeb Syed støtter SSBs prognoser, og sier til Dinside at en rentenedgang fra Norges Bank, om den kommer nå eller til våren, fungerer som et motsvar fra sentralbanken for å stimulere økonomien.

Lavere rente bidrar blant annet til at folk bruker litt mer penger, og tar opp litt mer lån.

LES OGSÅ: Her er skattefradragene de foreslår å fjerne

Flere arbeidsledige

At både aktiviteten og veksten i norsk økonomi vil gå videre ned, vil igjen påvirke arbeidsledigheten, både innen oljenæringen og andre bransjer.

LEDIGHET: Slik så den prosentvise ledigheten ut i kommunene i september i år. Jo mørkere farge kommunen har, jo høyere er ledigheten.  Foto: BERIT B. NJARGA
LEDIGHET: Slik så den prosentvise ledigheten ut i kommunene i september i år. Jo mørkere farge kommunen har, jo høyere er ledigheten. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


- Rundt 10.000 personer som jobber innen eller i tilknytning til oljenæringen, har allerede mistet jobben. Veksten vil dempes også i andre sektorer, dermed får det ringvirkninger også for de som ikke jobber innen oljenæringen, sier Syed.

Også NAV har tidligere i år anslått en økning i antall arbeidsledige til neste år, og regner med totalt 82.000 arbeidsledige i 2015. Fylker som kan være spesielt utsatt, er Rogaland, Vest-Agder og Hordaland, mener NAV.

Mindre i lønnsvekst neste år

Spesielt siden midten av 90-tallet har det vært en kraftig lønnsvekst i Norge, som har gjort at vi har fått stadig mer for pengene. Prisene har, med noen unntak, ikke steget like mye som norske lønninger.

Dette kan det nå bli slutt på. I 2015 tror Shakeb Syed at lønnsveksten vil minske, en effekt som også er knyttet til oljeprisfallet.

Det er nemlig oljebransjen som har vært med på å drive lønnsveksten opp for hele det norske arbeidslivet, sier Syed.

Og enkelte økonomer tror det vil bli værre enn som så. Til Dagbladet sier Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets at det kan gå mot lønnskutt i 2015.

Lav stigning i boligprisene

Også boligprisene vil kunne stagnere i løpet av 2015, tror flere økonomer. De som allerede eier en bolig vil ikke nødvendigvis merke dette på kroppen, men Shakeb Syed anbefaler folk i etableringsfasen å ikke låne seg opp til pipa.

Samtidig tror han folk flest har vært flinke til å bygge opp buffere de siste årene.

- Nordmenn har de siste årene vært flinke til å spare, og ved høy sparing tåler man større risiko, sier Syed.

LES OGSÅ: Slik får du enda lavere boliglånsrente