Visesentralbanksjef Jan Fredrik Qvigstad i Norges Bank kunne fortelle om et kraftig rentekutt i dag. Foto: Norges Bank
Visesentralbanksjef Jan Fredrik Qvigstad i Norges Bank kunne fortelle om et kraftig rentekutt i dag. Foto: Norges BankVis mer

Norges Bank med stort rentekutt

Kutter styringsrenten med 0,5 prosentpoeng.

Etter å ha latt styringsrenten bli liggende stille på 2,25 prosent siden mai 2011, gjør Norges Bank et nå kraftig kutt i renten.

Sentralbanken besluttet i dag senke styringsrenten med hele 0,5 prosentpoeng til 1,75 prosent.

- Uroen i finansmarkedene har tiltatt og vi venter nå en klart svakere utvikling ute, særlig i euroområdet. For å dempe virkningene for norsk økonomi settes styringsrenten ned, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad.

Dette er det første rentekuttet Norges Bank har gjort siden juni 2009.

- For å gardere mot et tilbakeslag i økonomien og enda lavere prisvekst, mener vi det er riktig å redusere styringsrenten nå, sier visesentralbanksjefen.

Overrasket de fleste

I forkant av rentemøtet har det vært stor usikkerhet om hvilken beslutning sentralbanken skulle falle på i dag.

Men selv om mange av landets økonomer trodde på rentekutt, var det få som virkelig trodde Norges Bank skulle senke renten med hele 0,5 prosentpoeng.

En undersøkelse utført av TDN Finans og gjengitt på DN.no, viser at bare to av 18 økonomer klarte å spå riktig på rentedommen.

De aller fleste økonomene, 12 av 18, trodde Norges Bank skulle være litt mer forsiktig, og bare kutte renten med 0,25 prosentpoeng.

LES OGSÅ: Han mener finanskrisen kom i grevens tid for mange nordmenn

Artikkelen fortsetter under annonsen

Derfor ble det kutt

Nordea er en av bankene som i lengre tid har spådd at Norges Bank skulle gjøre et så stort kutt som vi fikk i dag.

Sjefsanalytiker Eric Bruce skriver i en rapport for Nordea Markets at den økonomiske situasjonen i Europa har avgjørende betydning for dagens rentekutt:

- Eurokrisen er forverret og gjeldskrisen i Hellas er ikke «håndtert på en måte som ikke fører til vesentlige nye ringvirkninger for andre land», slik Norges Bank håpet i siste pengepolitiske rapport. Det betyr at Norges Bank etter alt å dømme er noe mer pessimistisk på det internasjonale bildet, skriver Bruce i rapporten.

Hva gjør bankene?

Selv om Norges Bank setter ned renten, betyr det ikke at bankene følger etter.

- En lavere styringsrente vil motvirke økning i bankenes finansieringskostnader. Hvordan bankene priser sine lån må de vurdere selv, sier Qvigstad.

Det er flere faktorer som bestemmer bankenes utlånsrenter, blant annet pengemarkedsrenter og konkurransesituasjon. Norges største bank, DNB, kan ikke love at rentekuttet kommer kundene til gode.

- Det er mange som tror at norske banker låner pengene av Norges bank, det gjør vi ikke, vi låner pengene i Europa, det gjenstår å se hvordan rentekuttet påvirker våre innlånskostnader, sier informasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB, til Aftenposten.no.