Norges Bank holder renten uendret

Det ble ingen ny heving av styringsrenten i dag. Men lånet ditt kan likevel komme til å bli dyrere.

Sentralbanksjef Øystein Olsen og hans kolleger endret ikke styringsrenten i dag. Foto: Per Ervland
Sentralbanksjef Øystein Olsen og hans kolleger endret ikke styringsrenten i dag. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret i dag. Det betyr at renten ikke er endret siden mai i år. Dagens styringsrente forblir dermed på 2,25 prosent.

Grunnen til at sentralbanken ikke hever renten, er den svært turbulente økonomiske situasjonen i Europa og store deler av verden.

– Beslutningen må særlig ses på bakgrunn av forsterket uro i finansmarkedene i det siste og klare signaler om svakere vekst internasjonalt, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Tilsier høyere rente

Usikkerheten om den videre utviklingen i verdensøkonomien har økt, og flere land varsler om lavere vekst enn forventet. Dette er en av de avgjørende faktorene når Norges Bank nå velger å ikke heve renten.

Sentralbanken presiserer riktignok at dagens rentenivå er unormalt lavt. Sett i lys av utviklingen i norsk økonomi kunne dette tilsi en høyere rente.

- Utviklingen i norsk økonomi har vært om lag som vi så for oss i juni. Det taler for at renten settes videre opp. På den andre siden er inflasjonen lav. Uroen i finansmarkedene er forsterket i det siste, og det er klare signaler om svakere vekst internasjonalt. Det påvirker utsiktene også her hjemme, skriver Norges Bank i sin begrunnelse for rentebeslutningen.

I juni så Norges Bank for seg en styringsrente på opptil 3,25 prosent innen midten av oktober i år. Hvordan renteprognosen blir videre, får vi vite når neste Pengepolitiske rapport blir lagt frem 19. oktober 2011.

LES OGSÅ: DinSide viser deg hvordan du kan kutte renten selv

Advarte mot renteheving

I forkant av dagens rentemøtet gikk flere av Norges mest kjente økonomer ut og advarte sentralbanken om å sette opp renten.

«I en kaotisk verden, der aksjemarkedene raser og tvilen til verdensøkonomiens grunnmur vokser raskt, er tiden ikke inne for Øystein Olsen til å øke renten,» skrev E24-redaktør Per Valebrokk i en kommentar.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen trodde Norges Bank kom til å heve styringsrenten i dag, men hun er nok fortsatt glad for at hun tok feil. I går gikk hun nemlig ut og advarte mot en renteheving.

- Spissformulert vil jeg advare Norges Bank mot å heve renten, på bakgrunn av de urolige tidene, samt utsikter til mange år med svak vekst i norsk økonomi, sier hun til Hegnar Online.

Bankene kan heve

Selv om Norges Bank valgte å ikke endre renten i dag, betyr det ikke at norske banker følger samme beslutning. Tvert i mot.

De siste dagenes uro har gjort at pengemarkedsrenten allerede har steget, noe som kan tvinge bankene til å øke sine utlånsrenter.

- Den internasjonale uroen vil over tid slå ut i norsk kunderente. Den økte risikoen som nå har oppstått i kapitalmarkedene gjør at finansieringen vår koster mer, men hvor stor renteøkningen blir for kundene er umulig å si nå, uttalte finansdirektør i DnB Nor, Bjørn Erik Næss, i gårsdagens utgave av Dagens Næringsliv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer