Norge verst på nettsvinn

Det stjeles stadig mer fra norske butikker, og på nettsvindel øker norske nettbutikker aller mest.

<b>ØKER MEST:</b> Netthandelssvinnet øker mest, og nå er det data- og mobiltilbehør som er mest populært hos tyvene. Foto: DAVILES/FOTOLIA/NTB SCANPIX
ØKER MEST: Netthandelssvinnet øker mest, og nå er det data- og mobiltilbehør som er mest populært hos tyvene. Foto: DAVILES/FOTOLIA/NTB SCANPIXVis mer

I hele Norden stjeles det varer for 22,2 milliarder norske kroner, ifølge en fersk undersøkelse utført av Centre for Retail Research på oppdrag for Infratek.

Dette er verdiene av varer som er stjålet fra butikker i hele Norden, fra juli 2014 til juni 2015.

Bare i Norge alene stjeles det varer for 6,1 milliarder kroner. I tillegg kommer det kostnader på 1,2 milliarder kroner som er utgifter butikkene har til tyveribekjempelse og varesikring.

- Til syvende og sist er det vi forbrukere som er ærlige kunder, som må betale denne prisen for det de uærlige stjeler, uttaler Roy Labahå Tuhus, nordisk direktør produktledelse og forretningsutvikling i Infratek Security Solutions, til Dinside.

OVERRASKET: Roy Labahå Tuhus, nordisk direktør for produktledelse og forretningsutvikling i Infratek Security Solutions, er overrasket over den store økningen i svinn. Foto: INFRATEK
OVERRASKET: Roy Labahå Tuhus, nordisk direktør for produktledelse og forretningsutvikling i Infratek Security Solutions, er overrasket over den store økningen i svinn. Foto: INFRATEK Vis mer


For dette er selvsagt en pris som blir lagt oppå vareprisene:

- Butikkene må jo ha dekket sine kostnader for å selge og sikre varene sine, sier Tuhus.

Netthandelsvinn øker mest

Undersøkelsen omfatter 499 butikker og detaljhandelskjeder i Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island, som til sammen representerer 10.270 butikker. Det er 114 norske kjeder og butikker som har vært med i undersøkelsen. Instituttet som har foretatt undersøkelsen og analysene, har deretter beregnet det totale tapet for hele bransjen.

Ifølge statistikken er det norske butikker som opplever størst økning i nettsvinnet: Vi har en oppgang på 18,5 prosent for inneværende år, sammenliknet med fjorårets undersøkelse.

Totalt sett er det likevel danske butikker som er hardest rammet, men her må man også ta høyde for befolkningstallet.

Den store økningen i denne grenen av bransjen, forklares også delvis ut i fra at detaljhandelen på nett vokser raskere enn i vanlige butikker.

Det er likevel i den tradisjonelle handelen den største delen av svinn og tyveri skjer, og ifølge Infrateks undersøkelse er det uærlige ansatte som stikker av med de største verdiene.

LES OGSÅ: Trenger du forsikring mot ID-tyveri?

Kan spore pakkene med RFID

SPORING MED RFID: RFID åpner for bedre kontroll med netthandelssvindel, ifølge Tuhus. Dette er en chip, som produkter allerede i stor grad er utstyrt med. Foto: NORGAL/FOTOLIA/NTB SCANPIX
SPORING MED RFID: RFID åpner for bedre kontroll med netthandelssvindel, ifølge Tuhus. Dette er en chip, som produkter allerede i stor grad er utstyrt med. Foto: NORGAL/FOTOLIA/NTB SCANPIX Vis mer
MER KAMERABRUK: Det er økt bruk av kameraer i butikkene. Dette brukes også til kundetellinger og for å se hvordan kundene beveger seg i butikken, i tillegg til at det er et middel for å demme opp om tyveriene. Foto: MONET/FOTOLIA/NTB SCANPIX
MER KAMERABRUK: Det er økt bruk av kameraer i butikkene. Dette brukes også til kundetellinger og for å se hvordan kundene beveger seg i butikken, i tillegg til at det er et middel for å demme opp om tyveriene. Foto: MONET/FOTOLIA/NTB SCANPIX Vis merTyveri og svinn fra netthandel foregår på en helt annen måte enn fra fysiske butikker. Mens tyver benytter metallfolierte vesker og klær, samt jammere som forstyrrer tyverialarmene, i de fysiske butikkene, er det andre problemstillinger man må håndtere når det kommer til netthandel.

- Svindel på nett skjer ofte med falske betalingskort eller kredittkort.

- Dette skjer ved at tyvene oppretter en midlertidig adresse og får varene sendt dit, for så å forsvinner derfra når varene ankommer, slik at man ikke kan tracke dem når de ikke betaler.

- Dette må man møte med bedre kredittsjekk, bedre kontroll på kort som benyttes, og kanskje også på adresseinformasjon, forteller Tuhus til Dinside.

LES OGSÅ: Her selges norske kredittkort

- Det finnes tekniske løsninger som kan avhjelpe noe av problematikken, og det er RFID - altså en tracking-teknologi som sporer varer, forteller Tuhus.

Han forteller at man her legger informasjon i en chip som varen utstyres med under produksjon - og via RFID-chipen kan man så hente ut informasjon i etterkant.

- Ved videresalg kan man få informasjon om varen er betalt for, eller om den er stjålet. Når man selger en vare med RFID i, vil den bli registrert som betalt, og den informasjonen vil også lagres i brikken, sier Tuhus til Dinside.

Teknologien er allerede tatt i bruk av flere norske butikker og kjeder. Tuhus hevder likevel at de ikke bruker teknologien til aktiv sporing per i dag, men at den hovedsakelig brukes til informasjon om varer i butikk og vareflyt.

Han understreker også at Datatilsynet har strenge retningslinjer for bruken av RFID.

LES OGSÅ: RFID kan brukes til å spore bagasjen når du flyr

- Ønsker ikke å miste materielle goder

I Norge har altså det totale svinnet økt med hele 459 millioner kroner fra ifjor til i år, og det overrasker Tuhus.

- Nedgangstidene i Norge startet litt senere, så jeg hadde forventet at svinnet ville øke kraftig framover. Det at vi allerede nå ser en kraftig økning i svinnet er derfor urovekkende, uttaler Tuhus til Dinside.

Han sier at Norge stort sett også havner veldig høyt på listene over svinn og tyveri internasjonalt - normalt sett kun slått av USA.

- Samtidig som vi har det godt, har vi også lagt oss til et høyt forbruk. Vi vet det er viktig å opprettholde høy sosial status og det er mye materielle goder som man ikke ønsker å miste selv om det er nedgangstider eller ikke.

Nå stjeler vi data- og mobiltilbehør

Tidligere har barbersaker vært det mest populære på tyvenes ønskeliste, nå er det data- og mobiltilbehør.