<strong>HØYT PRISNIVÅ:</strong> Spesielt alkohol og tobakk er mye dyrere i Norge enn i andre, europeiske land. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix
HØYT PRISNIVÅ: Spesielt alkohol og tobakk er mye dyrere i Norge enn i andre, europeiske land. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix Vis mer

Prisnivå

Norge på pristoppen i Europa sammen med Island og Sveits

Island, Sveits og Norge hadde de høyeste prisene i Europa i 2017, ifølge den europeiske kjøpekraftsundersøkelsen. Albania og Nord-Makedonia var billigst.

Publisert
Sist oppdatert

Prisnivået i Norge lå 57 prosent over gjennomsnittet i EU, og kommer dermed på en tredjeplass bak de andre to EFTA-landene Island (72 prosent) og Sveits (67 prosent).

Det viser den europeiske kjøpekraftsundersøkelsen som Statistisk sentralbyrå formidler.

Prisnivået for alkohol og tobakk i Norge var 134 prosent over snittet i EU.

Norge topper dermed denne listen, etterfulgt av Island med 126 prosent. En årsak er høyt avgiftsnivå på alkohol og tobakk.

Nord-Makedonia og Serbia hadde de laveste prisene på alkohol og tobakk med 55 og 46 prosent under EU-gjennomsnittet.

De andre nordiske landene var blant de åtte dyreste relativt sett i forhold til EU, mens Albania og Nord-Makedonia hadde de laveste prisene samlet sett.

Høyest forbruk

Samtidig viser samme undersøkelse at nordmenn også ligger i Europa-toppen hva forbruk gjelder. Det personlige forbruket til nordmenn lå 27 prosent over EU-snittet, viser tall fra den europeiske kjøpekraftsundersøkelsen.

Kun luxembourgerne hadde et høyere forbruk - der lå det 32 prosent over EU-snittet.

Det kommer også frem at vi bruker mindre enn andre land på restaurant og hotell, samt alkohol og tobakk, men 42 prosent mer enn EU-snittet på rekreasjon og kultur. Samtidig var forbruket av mat og drikkevarer 4 prosent under EU-snittet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer