Norge på føflekkreft-toppen

Norge er på europatoppen i føflekkreft, og bare to land i verden har høyere tall enn oss. Overdreven soling er hovedårsaken, ifølge overlege.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge har flest tilfeller av føflekkreft i Europa, viser tall fra Kreftregisteret. På verdensbasis er Norge nummer tre, etter Australia og New Zealand, i forhold til folketallet. Det er tall fra 2003 som viser dette. Sverige ligger på andreplass.

Hvert år får flere enn 1.000 nordmenn diagnosen føflekkreft, eller malignt melanom. Slik kan du forebygge føflekkreft:

Overdreven soling

Ozonlaget er redusert med fem prosent siden 1969, ifølge Statens forurensingstilsyn. Dermed har også strålingen vi utsettes for, blitt sterkere.

Men hovedårsaken er vår egen overdrevne soling, ifølge overlege Ingeborg Margrethe Bachmann ved Gades Institutt ved Universitetet i Bergen og Hudavdelingen på Haukeland universitetssykehus.

- Det ser ut som om dette har mest med livsstil å gjøre, og da særlig soling. Nordmenn har for eksempel ganske god råd. Mange drar årlig til syden og legger seg rett ut i den sterke solen med sine vinterbleke kropper, påpeker Bachmann.

Sommeren er for mange synonymt med lange dager i solen. Hvis dette er planen din bør du forberede huden allerede nå:

Forskjell på nord og sør

Siden 1950-tallet, da Kreftregisteret begynte registreringen av kreft i Norge, er antallet tilfeller av føflekkreft seks-sjudoblet. Stadig flere får føflekkreft også i den vestlige verden for øvrig. I Norge er det dessuten stor forskjell på Nord-Norge og Sør-Norge.

- Vi har langt færre tilfeller av føflekkreft i nord på grunn av UV-indeksen. Sola står aldri så høyt på himmelen i nord som i sør. Kanskje er nordlendingene også mindre avkledd enn søringene på grunn av lavere temperaturer, sier Bachmann.

Det eksisterer mange myter om soling. Her får du vite hva som er myter og hva som er fakta:

Den viktigste risikofaktoren for føflekkreft er overdreven soling i barnealder. De fleste tilfeller av føflekkreft inntreffer ikke før etter 60 års alder, men de senere år har flere og flere yngre fått føflekkreft.

- Kreft er generelt sjeldent for folk rundt 30 år, men føflekkreft er nå en av de vanligste kreftformene i denne aldersgruppen, sier Bachmann.

Små fremskritt

På behandlingssiden har fremskrittene imidlertid vært små, ifølge Bachmann, som i sin doktorgrad har gjort funn som kan få betydning for behandlingen av føflekkreft:

Personer med lys hud er mer utsatt for føflekkreft enn personer med mørk hud. Cirka 10 prosent av tilfellene skyldes arvelige genfeil. Det å ha mange store føflekker kan også være en risikofaktor.

Politifolk er mer utsatt for tarmkreft og hudkreft enn andre lønnsmottakere, ifølge en studie. Les mer her:

90 prosent norske kvinner overlever malignt melanom, mens 80 prosent menn overlever malignt melanom. Det avhenger av at man oppdager svulsten tidlig.

Først opprettet 28.05.07
Sist endret 25.06.07