Norge på 7.-plass i "helse-EM"

Helsesystemet i land som Frankrike, Tyskland og Sverige danker ut det norske i en ny undersøkelse. Norske eksperter er skeptiske.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Får du operasjon utført innenfor rimelig tid? Og har du tilgang på de beste medisinene? Dette er noe av det analysefirmaet Consumer Health Index har vurdert når de har sammenlignet helsetilbudet i 29 europeiske land.

- De siste årene har tilgjengelighets-problemene i helsevesenet blitt ”løst” ved å øse penger over dem. Resultatet er et svært dyrt helsevesen, sier forskningsdirektør Arne Bjørberg til Dagens Medisin og spør seg om norske pasienter faktisk får valuta for pengene.

Norge har en ekstremt god helsetjeneste, mener ekspert. Les mer her:

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Lav spedbarnsdødelighet
Ifølge de ferske resultatene fra den årlige analysen er det seks andre land som gjør det bedre enn Norge.Vi kommer dårlig ut i forhold til blant annet døgnåpen eller internettbasert helseinformasjon, direkte tilgang på spesialister og at tannhelse ikke dekkes av det offentlige.

På den positive siden finner vi derimot at norsk helsepersonell er blant Europas beste til å unngå resistente sykehusbakterier, unngå spedbarnsdød og bruke elektronisk postjournal.

Jostein Holmen, professor i anvendt samfunnsmedisin og daglig leder ved HUNT forskningssenter i Verdal, mener en slik evaluering kan være interessant.

- Om ikke annet så minner den oss om at vår helsetjeneste neppe er verdens beste, til tross for at vi er blant de land som bruker mest penger på helsetjenesten, sier han til DinSide Helse.

Kritisk til målingene
Men bortsett fra det, mener Holmen at en slik rangering må tas med en klype salt. Han påpeker at flere av indeksene som er målt, kan diskuteres.

- Norge har blant annet fått lav skår på indikatoren ”ta nye kreftmedikamenter i bruk”. Selv om vi skal ta i bruk nye medikamenter når det er behov og de er tilstrekkelig dokumentert, må vi passe oss for å innføre dem for raskt. Både på grunn av bivirkninger og fordi de ofte er svært dyre, understreker Holmen.

- I tillegg har Norge fått en lav skår fordi pasientene ikke har direkte tilgang til spesialister. Men den norske modellen med et godt fungerende fastlegesystem er fullt på høyden både faglig medisinsk og helseøkonomisk, mener professoren.

Kvinnelige leger henviser oftere pasientene til spesialist. Les mer her:

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Dårlig tannhelsetjeneste
Også Steinar Westin, professor i sosialmedisin ved NTNU, synes det er viktig å se med et kritisk blikk på hva som er utgangspunktet for rangeringene.

- Det er en rekke ulike ideer om hvordan en helsetjeneste bør organiseres, og det ligger veldig klare verdimeldinger i en slik type undersøkelse, sier han til DinSide Helse.

I likhet med Jostein Holmen mener han det ikke nødvendigvis er negativt at vi ikke har direkte tilgang på spesialist. Punktet har sannsynligvis bakgrunn i en rådende forbrukertankegang om at vi fritt skal kunne ”shoppe” det vi vil, også innenfor helsevesenet, tror han.

Består du vår helsesjekk? Ta testen her:

- Men når det gjelder tannhelsetjenesten, treffer de absolutt et svakt punkt i det norske helsesystemet, sier Westin.

- At tannhelsetjenesten i Norge for det meste er finansiert privat, er på mange måter et paradoks når vi ser at land som Hellas, Ungarn, Malta, Polen og Romania skårer høyt på denne indikatoren, samstemmer Holmen.

Les også: Dette skader tennene dine: