Norge nest dyrest i Europa

I ferieland som Tyrkia, Bulgaria og Montenegro får du langt mer for pengene i sommer.

Skal dy nyte alkohol eller en bedre middag på restaurant, er dette dyrest hjemme i Norge.  Foto: PantherMedia / Karin Lau
Skal dy nyte alkohol eller en bedre middag på restaurant, er dette dyrest hjemme i Norge. Foto: PantherMedia / Karin Lau Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den europeiske kjøpekraftsundersøkelsen for 2011 viser at Sveits og Norge er de to dyreste landene i Europa.

I andre enden av skalaen finner vi Makedonia, som har det laveste prisnivået. Men landet ligger på nivå med en rekke populære ferieland, hvor det er lave priser på både hotell, restaurant og shopping.

Velg Tyrkia, Bulgaria og Montenegro

Tallene fra Eurostat, som ble publisert av Statistisk sentralbyrå mandag, viser at Makedonia, Albania og Bulgaria er de relativt sett billigeste landene i Europa. Bulgaria ble nylig kåret til det billigste ferielandet også i en britisk prisundersøkelse. I disse tre landene er det generelle prisnivået på rundt en tredjedel av det norske, ifølge SSB.

Oversikt over prisnivået i Europa, der 100 utgjør snittet i EU-landene. Foto: Statistisk sentralbyrå
Oversikt over prisnivået i Europa, der 100 utgjør snittet i EU-landene. Foto: Statistisk sentralbyrå Vis mer


Også Montenegro og Tyrkia har et meget lavt prisnivå blant de europeiske landene. Samtlige ligger godt under snittet på priser på hotell- og restauranttjenester, matvarer og alkohol og tobakk.

Vurderer du å feriere i et av våre naboland i sommer, er det mest lønnsomt å reise til Sverige eller Finland. For mens Danmarks prisnivå kun er seks prosent lavere enn det norske, er prisnivået i Sverige og Finland rundt 16 prosent lavere.

Samtidig er det greit å være klar over at kursen på danske kroner fortsatt er gunstig for nordmenn.

Sjekk også club-sandwich-indeksen: Dyrest i Frankrike

Norge dyrest på alkohol

Den ferske kjøpekraftsundersøkelsen viser at prisnivået i Sveits og Norge er mer enn 50 prosent høyere enn det gjennomsnittlige prisnivået i EU. Og selv om altså Sveits er hakket dyrere enn Norge, er det enkelte norske priser som er umulige å slå.

Dette gjelder ikke overraskende prisnivået på alkoholholdige varer og tobakk, der vi ligger hele 150 prosent over snittet i EU, som er sammenligningsgrunnlaget for tallene.

I tillegg har Norge Europas dyreste sko, mat- og drikke, transporttjenester og hotell- og restauranttjenester. Her kan du se hele oversikten over prisnivået på forskjellige varer og tjenester i Europa.

Les også: Lysten på utenlandsferie? Nå kommer skattepengene!