Hvis alt går galt, kan Norge få en rente ned på 0-tallet. Foto: Norges Bank / Kim Jansson
Hvis alt går galt, kan Norge få en rente ned på 0-tallet. Foto: Norges Bank / Kim JanssonVis mer

Norge kan få nullrente

- Ikke helt usannsynlig, sier renteekspert.

Siden midten av oktober i fjor har Norges Bank satt ned styringsrenten med hele 3,25 prosentpoeng. Det er lite som tyder på at nedgangen ikke skal fortsette.

Nordea, First Securities og en rekke andre banker venter en styringsrente langt ned på 1-tallet innen sommeren, men det er ikke sikkert nedgangen stopper der.

- Vi kan ikke utelukke nullrente i Norge, sier makroøkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i First Securities, og legger til:

- Da Norges Bank la frem sin siste pengepolitiske prognose i desember, mente de det mest sannsynelige utfallet var å komme ned på 2 prosent som laveste styringsrentenivå. Men Norges Bank mente også at nullrente ikke var usannsynelig. Og etter den svært svake utviklingen i den internasjonal økonomien, kan vi ikke utelukke det, sier han.

LES OGSÅ: Rekordlav rente i sikte

Utviklingen i styringsrenten fra januar 2008 til februar 2009. 
Kilde: Norges Bank
Utviklingen i styringsrenten fra januar 2008 til februar 2009.
Kilde: Norges Bank Vis mer


Flere land nærmer seg null

Flere vestlige land begynner nå å nærme seg nullrente. I går senkte Riksbanken den svenske styringsrenten med 1 prosentpoeng, til 1 prosent. Svensk industriproduksjon faller raskt, og Wilhelmsen tror derfor ytterligere rentekutt vil komme på andre siden av grensen.

Enda verre er situasjonen for britene. Nylig la den engelske riksbanken frem en rapport der framtidsutsiktene var mildt sagt negative.

- Vi ble overrasket over at rapporten hadde en så dyster beskrivelse av fremtiden, og britene ligger nå an til å få et styringsrentenivå mot null, sier Wilhelmsen.

Han legger til at når økonomien til mange av våre handelspartnere går så dårlig, er det grunn til å regne med at også Norge blir påvirket, blant annet gjennom at Norges Bank kutter styringsrenten.

LES OGSÅ: - Jeg bryr meg ikke om hva renten er

Signalene kommer i dag

I kveld holder sentralbanksjef Svein Gjedrem sin årstale, der han legger frem Norges Banks utsikter for norsk økonomi.

- Han vil helt sikkert snakke om situasjonen i internasjonal økonomi, som har opplevd en nedtur vi ikke har sett på flere tiår, kanskje helt siden 2. verdenskrig. Dessuten forventer vi han vil diskutere hvilke virkemidler pengepolitikken kan gjøre for å dempe nedturen.

Wilhelmsen regner også med Gjedrem vil snakke om at styringsrenta skal opp på et normalnivå, om ikke akkurat med det første.

- Han vil nok signalisere at vi skal tilbake på et mer normalt rentenivå, på 5 til 6 prosent, men når det vil skje, vet vi ikke ennå, sier Wilhelmsen.

LES OGSÅ: Her er de verste bankene