Norge jumbo i helseforsikring

De fleste nordmenn ønsker privat helseforsikring gjennom jobben, men mange bedrifter kvier seg. Danskene og svenskene ligger langt foran.

Hele 74 prosent av de spurte vil heller ha en helseforsikring verdt 3000 kroner enn samme beløp i økt lønn. Det viser Storebrand-undersøkelsen 2005, der MMI har spurt 3500 nordmenn.

- Det er tredje år på rad at et så høyt antall svarer at de ønsker seg privat helseforsikring. Likevel er danske og svenske bedrifter mye mer villige enn norske til å sikre sine ansatte rask medisinsk behandling på denne måten, sier administrerende direktør Petter Faye-Lund i Storebrand Helseforsikring AS til Newswire.

Moralske anfektelser
En privat helseforsikring garanterer rask behandling ved sykdom. Rundt 50.000 nordmenn har i dag privat helseforsikring. 200.000 svensker har en slik ordning, mens tallet i Danmark er om lag 300.000.

I Sverige og Danmark er nesten alle helseforsikringer betalt av arbeidsgiver. I Norge betaler hver femte person avtalen sin selv.

- I Danmark blir gjerne privat helseforsikring solgt sammen med store kollektive pensjonsavtaler. I Sverige kom denne typen forsikring ti år tidligere enn i Norge, forklarer Faye-Lund.

Han mener Norges posisjon i Skandinavia skyldes moralske anfektelser.

- En del syns det er galt å kunne kjøpe seg ut av helsekøen. Helseforsikring handler imidlertid ikke om å snike. Våre kunder får behandling i et annet system enn det offentlige, enten i det private eller i utlandet. Det offentlige slipper dermed å bruke tid og penger på de som hentes ut av køen, sier Faye-Lund.

- Og når vi henter noen ut av køen, rykker andre fremover.

Bedrifter med helseforsikring til sine ansatte får skattefradrag for innbetalt premie. Dette fordi ordningen er med på å få sykefraværet ned og å spare staten for utgifter til sykepenger.

Mozon.no, 02.05.2005