<strong>En god eller dårlig cocktail? <i>Illustrasjon:</strong> Per Ervland.</i>
En god eller dårlig cocktail? Illustrasjon: Per Ervland. Vis mer

Norge inn i EU?

To ny land er nettopp blitt medlem av EU. Blir Norge med i klubben?

Publisert
Sist oppdatert

En gyllen stjerne

Jubelen og gledestårene tok ikke slutt for befolkningen i Bulgaria og Romania som på mandag kunne feire at de nå er stat nummer 26 og 27 på EU-listen.
For mange av de "nye" landene er det nok en berusende glede å være en del av den europeiske klubben - det kan gi uante muligheter, blant annet i økonomisk henseende, for de land som ellers ikke har vært priviligert med alt for mye økonomisk velstand.

Men for oss i Norge, hva er poenget? Det går jo så det suser (vi er allerede med i EØS-samarbeidet), og vi har det jo så utrolig fint med oss selv - så hvorfor endre på det? Eller? Finnes det argumenter som er sterke nok til at også vi skulle bli fullverdige medlemmer i EU-klubben og få en gyllen stjerne i boken, eller på flagget vårt?

Kan bli kastet ut

- Det verste ved ikke å være fullverdig medlem av EU er at vi ikke har stemmerett. Vi er underlagt lovgivningen som påvirker vår hverdag og politikken vi kan føre her i landet, men vi er uten innflytelse. Det undergraver hele demokratimodellen vår, at vi ikke har stemmerett, sier generalsekretær i Europabevegelsen, Grete Berget, og legger til:


- Vel ordner EØS-avtalen mye for oss. Men det er tullete at vi ikke er med, for Europa er en del av vår kultur og vårt økonomiske nærområde - og nå forenes også øst og vest på en måte vi ikke hadde drømt om for tjue år siden. Det hadde vært flott om vi kunne sette vårt særpreg på arbeidet i EU, sier hun.

Men det finnes vel også negative konsekvenser ved å gå fullt inn i et EU-samarbeid?

- Nei, jeg klarer ikke å se negative konsekvenser. Jeg ser samarbeidet som en arena for politisk arbeid, som et hvilket som helst annet samarbeid, slik som i norsk politikk, der man ikke er fornøyd med alt - og enig i alt.

Når blir Norge med da?

- Jeg er helt sikker på at vi blir med, men synes at det er veldig vanskelig å vurdere når. Det blir nok ikke før 2010, sier generalsekretæren.

DinSides folkeavstemning

Bør Norge bli med i EU? (Avsluttet)
Ja(53%) 924
Nei(42%) 720
Kanskje(5%) 90
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Berget hevder at det ikke er gitt at vi til evig tid kan beholde EØS-samarbeidet slik det ser ut i dag.

- Vi risikerer å få valget mellom EU og ingenting, men jeg anser det som umulig at vi skulle si nei hvis alternativet var å miste EØS-samarbeidet, avslutter Grete Berget.

Nei, nei, og atter nei

- At Bulgaria og Romania har gått inn i EU, har ikke endret vårt syn på at Norge skal holde seg utenfor. EU er ikke et demokratisk system, for det overser hva folk egentlig ønsker. I tillegg er det usolidarisk. En ting er at det er et indre marked, men det er også en stor mur mot markedet utenfor. EU løser heller ikke miljøproblemene så lenge det satses så sterkt på økonomisk vekst, sier organisasjons- og informasjonskonsulent i Nei til EU, Jan Terje Kristiansen.

Generalsekretæren i Europabevegelsen sier at vi ikke kan forvente at EØS-samarbeidet kan fortsette i all evighet, og at vi kan bli nødt til å velge mellom alt og ingenting.

- Jeg tror ikke det er sant. Norge har så mange fordeler, og EU ønsker å holde seg på god fot med oss. Dette er skremselspropaganda, avslutter han.

Ikke bare kjøttpriser

Om EU, Øst og Vest

Vil vil ikke svigte dem, der har levet et langt liv østen for solen, mens vi andre kunne leve i frihed på Europas solside.

(Uffe Ellemann-Jensen i boken Østen for solen- Et helt Europa.)


En av de mest engasjerte EU-tilhengerne, danske Uffe Ellemann-Jensen, mener at EU handler om mye mer enn økonomi. I en tale i regi av den danske Europabevegelsen i mai 2006, sa han følgende:

" Det var ikke kjøttpriser og bistandskroner og rettighet og frykten for det fremmede - alle de emner alt for mange politikere i alt for mange år har ment var velgernes nære interesser i det europeiske. Nei - det var de store, eksistensielle spørsmål. Det var storpolitikk - ikke småsnakk. Det var et helhetssyn på Europa og vår egen fremtid, ikke den sammenklemte innelukkethet, som alt for lenge har plaget dansk europapolitikk...

Skal vi ikke nå minne hverandre om hva som fra starten har vært drivkraften i europeisk integrering. Det har vært det stolte mål, som står å lese i den gamle ærefulle Roma-traktatens innledning: "... ved denne forening av de økonomiske krefter å bevare og styrke freden og friheten..." Det var et politisk mål: Fred og frihet. Det var målet. Foreningen av de økonomiske krefter er middelet. Alt for ofte er mål og middel blitt forvekslet. Og så risikerer vi å få revisorenes Europa, der kassen gjøres opp i pluss og minus - men overser det vesentlige."

Medlem i 2005

Avslutningsvis en liten kuriositet: I 2001 spurte vi daværende generalsekretær i Europabevegelsen, Gunnar Bolstad, om når han trodde at Norge skulle bli medlem i EU, og fikk følgende svar:

- Jeg tror at Norge kan bli medlem av EU rundt 2005, sier Gunnar Bolstad.

Nå skriver vi altså 2007, og kan enda engang bekrefte at det er svært vanskelig å spå om fremtiden...

Les mer om EU:


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer