Norge har Europas dyreste mat

Matvarer i Norge koster 86 prosent mer enn snittet i EU, ifølge svensk statistikk.

Beløpene på kassalappen blir høyere når du handler mat i Norge enn i alle andre land vi kan sammenligne oss med i Europa. Foto: Per Ervland
Beløpene på kassalappen blir høyere når du handler mat i Norge enn i alle andre land vi kan sammenligne oss med i Europa. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norge ender soleklart i topp på matvarepriser, og det selv uten at sterkt avgiftsbelagte alkoholholdige drikkevarer er medregnet. Det er en oversikt fra Statistiska centralbyrån (SCB) i Sverige som viser dette. De har basert prisberegningene på egne data, samt data fra EUs Eurostat.

Men alt er ikke billigere over grensen: Sjekk prisene FØR du handler

86 prosent over snittet

De norske matvarene koster altså hele 86 prosent mer enn snittet for 27 EU-land, der norske, sveitsiske og islandske priser ikke er med i snittberegningen. Det plasserer Norge på en soleklar pristopp, også foran Sveits, som ligger 55 prosent over snittet.

Deretter følger Danmark (43 prosent over snittet) og Sverige (24 prosent over snittet).

Den billigste maten får man i Polen, Romania og Bulgaria, som ligger mellom 39 og 32 prosent under EU-snittet. Baltikum, Ungarn, Tsjekkia og Slovakia kan også vise til priser godt under snittet.

Kroatia ble EU-medlem 1. juli, og er ikke med i denne oversikten.

I disse ferielandene får du mye for pengene, selv om fall i kronekursen kan gjøre sommerferien dyrere enn forventet.

Danskene tar konsekvensen - litt

Grensehandel er det ikke bare nordmenn som driver med. Foto: COLOURBOX.COM
Grensehandel er det ikke bare nordmenn som driver med. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer


Nordmenn er gjerne vant til å se på dansk mat og drikke som svært billig. Men de danske matvareprisene kommer altså ut som tredje dyrest i denne oversikten, og mens nordmenn grensehandler i Sverige er danskene ivrige i Tyskland.

Her er nordmenns favorittvarer i Sverige

Nå gjør danske myndigheter grep som de håper skal dempe handelslekkasjen. Avgiftene på brus og andre leskedrikker ble fra 1. juli satt ned med én dansk krone, mens øl gikk ned med 14 øre per liter. Avisen Politiken melder at prisene allerede justeres i butikkene. Fra nyttår skal avgiften på brus og leskedrikker ytterligere ned, med en krone til per liter.

Flere sår imidlertid tvil om effekten av disse avgiftskuttene.

– Det er ikke besparelser i en størrelsesorden som virkelig merkes i forbrukernes økonomi, mener Danske Banks forbrukerøkonom Las Olsen ifølge Politiken.

Tyske matvarepriser ligger bare såvidt over snittet for EU-landene, ifølge statistikken fra SCB.

Små prisforskjeller i Norge: Hvem vinner pristesten mellom Coop Extra og Rema 1000?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer