<B>12 KRONER LITEREN: </B>Det er ingen hemmelighet at det koster å fylle på tanken her til lands.Men bensin og diesel er ikke like dyrt alle steder. Foto: Colourbox.com
12 KRONER LITEREN: Det er ingen hemmelighet at det koster å fylle på tanken her til lands.Men bensin og diesel er ikke like dyrt alle steder. Foto: Colourbox.comVis mer

Norge har Europas dyreste drivstoff

Det koster flesk å fylle tanken i Norge. Heldigvis er det ikke like dyrt over alt.

På tross av lav oljepris, er norske drivstoffpriser høye. Faktisk høyest i Europa, ifølge tall fra Norges Automobil-Forbund (NAF).

Men prisene varierer fra by til by, og stasjon til stasjon. Enkelte stasjoner krever at du betaler nærmere 13 kroner for en liter blyfri 95, mens du kan slippe unna med under 12 kroner andre steder i landet.

Her er det billigst

Med hjelp av DinSides trofaste drivstoffrapportører, har vi oversikt over hvor du må punge ut mye eller lite for bensinen.

Hver dag får vi inn haugevis med priser fra hele landet. Våre prislister viser akkurat nå at du kan fylle tanken med blyfri 95 for 11,89 kroner literen på Jet i Asker. Samtidig må du nesten betale nesten 80 øre literen mer for bensinen på Statoil-stasjonen i Holmestrand.


Fyller du diesel, er Jet-stasjonen på Høvik i Bærum et godt alternativ. Der får du diesel for 10,69 kroner per liter. Igjen er det Holmestrand som er dyrest i vår prisoversikt, der prisen per liter diesel ligger på 11,66 kroner.

Det vil nok neppe lønne seg å dra helt fra Holmestrand til Bærum for å fylle på tanken. Derfor kan du få oversikt over prisene i ditt område, slik at du kan se hvordan det lokale prisnivået ligger. Ofte kan prisene variere kraftig fra stasjon til stasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil du hjelpe oss med å finne landets billigste bensin eller diesel? Register deg som drivstoffrapportør her!

Under kan du se en oversikt over de laveste bensin- og dieselprisene våre lesere har rapportert i løpet av det siste døgnet. Husk at langt fra alle stasjoner er med i våre drivstofftabeller, slik at det kan være du finner billigere bensin eller diesel andre steder i landet.

Norge har Europas dyreste drivstoff


Norge har Europas dyreste drivstoff


Oppjusterte drivstoffavgifter i år

Avgiftene på drivstoff er en del av forklaringen på hvorfor det koster så mye for full tank her til lands. Og fra nyttår ble avgiftene tyngre for mange å svelge.

Fra og med 1. januar 2010 ble drivstoffavgiftene oppjustert. For eksempel ble bensinavgiften økt med 1,8 prosent. Avgiftsforskjellen på bensin og diesel er på 1,26 kroner per liter, etter at de nye avgiftssatsene tredde i kraft.

Her er en oversikt over endringene av drivstoffavgifter i år, gjengitt fra NAFs nettsider:

* Bensinavgiften økes med 1,8 prosent til 4,54 kr/liter (svovelfri).
* CO2-avgift på bensin økes med 2,4 prosent til 0,86 kr/liter
* Autodieselavgiften økes med 1,7 prosent til 3,56 kr/liter (svovelfri).
* CO2-avgift på mineralolje (som autodiesel) økes med 1,8 prosent til 0,58 kr/liter

Nesten like dyrt i Nederland

Da NAF gjennomgikk drivstoffprisene i europeiske land før nyttår, kom Norge desidert dårligst ut i samtlige drivstoffkategorier. Da var snittprisene noe høyere enn de prisene våre rapportører kan melde om i dag.

Nederland pustet Norge i nakken på drivstoffprisene, og er nest dyreste land i Europa på bensin. Der var det bare noen titalls øre literen som skilte bensinprisene fra norske priser. Diesel var derimot ganske rimelig - nesten to kroner billigere i Nederland enn i Norge.

Prisen hos våre skandinaviske naboer, spesielt i Sverige, var også et lite stykke lavere enn i Norge. Før jul kostet for eksempel en liter 95 bare 10,27 kroner i Sverige (valutajustert), mens den norske prisen la i snitt på 12,65 kroner.