Norge har billig strøm

Det er kaldt utenfor, men inne kan vi varme oss med forholdsvis lave strømpriser.

Publisert
Sist oppdatert

Selv om det er vinter, og litt kaldt, kan vi godt tillate oss å kose oss innendørs med god fyr på peis og panelovn. Og når strømregningen kommer, bør vi kanskje tenke oss om to ganger før vi klager alt for høylydt.

For tar vi en liten virtuell strømreise rundt til land andre steder i Europa og verden, er det - i teorien - lite å klage på. Og selv om vi ikke har den absolutt laveste strømprisen i verden - så ligger vi absolutt i den gode enden.

Kinesisk kraft

<strong>Hvor er strømmen billigst? <i>Bildeillustrasjon:</strong> Per Ervland.</i>
Hvor er strømmen billigst? Bildeillustrasjon: Per Ervland. Vis mer

Som det ses i tabellen under, er Kina det landet som har den aller billigste strømprisen. Bare 45 øre kostet en kWh i snitt i 1. kvartal i fjor. Korea ligger på en andreplass, med en pris på 58 øre. På en 11. plass finner vi Norge med en pris per kWh på cirka 78 øre (inkludert variabel kraftpris og nettleie).


I den mindre hyggelige enden av skalaen finner vi Danmark - landet med (kanskje) verdens høyeste strømpriser? Hele 1,98 kroner for en kWh måtte danskene betale i 1. kvartal i fjor. (Husk at du kan sortere tabellen ved å trykke på kolonneoverskriften):

(Vær oppmerksom på at tallene er cirka ett år gamle. Dette gjelder også de norske prisene.)

Nordmenn bruker mye

Vi har altså (ifølge tabellen) en av de laveste prisene på strøm, men til gjengjeld er vi nok også på verdenstoppen i forbruk av strøm. Det finnes det nok flere grunner til det. For det første er det flere land der man ikke bruker strøm til oppvarming, men alternative varmekilder som fjernvarme fra et kraftvarmeverk. I Norge er strøm den vanligste oppvarmingskilden. For det andre er det kaldere i Norge enn i de fleste andre land, og for det tredje (og sikkert ganske viktig) - nordmenn er verdensmestre i å la lyset stå på - ikke bare når vi er ute en tur, men om natten, og når vi reiser bort. Det er bare å ta en liten flytur over Norge ved nattetider, så er det bevist...

Norske strømpriser

Er norske strømpriser for høye? (Avsluttet)
Ja(70%) 406
Nei(27%) 160
Vet ikke(3%) 16
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ifølge Dansk Energi (en interesseorganisasjon for energiselskaper i Danmark, red.anm.) er følgende antall kWh gjennomsnittsforbruket for en rekke land (per innbygger):

  • Norge: 23.490 kWh
  • Danmark: 6.400 kWh
  • Sverige: 15.240 kWh
  • Finland: 15.540 kWh
  • Frankrike: 6.440 kWh
  • Nederland: 6.220 kWh
  • Tyskland: 6.090 kWh
  • England: 5.640 kWh

Beklagelse: DinSide Økonomi beklager på det sterkeste at denne artikkelen ble publisert med feil tall for Norges vedkommende i siste uke. Grunnen til feilen var at prisene som ble hentet fra Konkurransetilsynets nettside ikke inkluderte nettleien - noe de utenlandske tallene altså skal gjøre. Vi takker for henvendelser vedrørende dette.

Relaterte artikler:


Kjenner du strømprisen i andre land? Legg gjerne inn prisinformasjon i debatten under:

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer