Norge er ikke alltid dyrere

Ikke alle varer koster mer i Norge enn i utlandet. Det gjelder særlig elektronikk.

Småelektronikk er gjerne like billig i Norge som i utlandet. Illustrasjon. Foto: Produsentene
Småelektronikk er gjerne like billig i Norge som i utlandet. Illustrasjon. Foto: Produsentene Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norge er et dyrt land, det er opplest og vedtatt. Og ja, prisnivået her er høyere enn i veldig mange andre land, men så er lønnsnivået også høyere.

Men selv med dette tatt i betraktning er det mye som er dyrt i Norge. Likevel finnes det unntak. Elektronikk er faktisk ganske rimelig priset her til lands.

Les også: - Prisene på elektronikk er for lave

Vi har sjekket prisene på noen utvalgte produkter her i Norge og i Sverige og Storbritannia, og fant at alle var like rimelige eller faktisk billigere her i Norge. Dette gjelder selvsagt ikke alle elektriske artikler, men det er altså greit å sjekke prisene her hjemme før du setter deg i bilen for å harryhandle i Sverige, for eksempel.

Foto: Apple
Foto: Apple Vis mer


Her er tre eksempler:

iPad 16GB Wi-Fi
Drømmer du om en iPad kan du kjøpe den hos Expert for 4.100 kroner. Samme iPad-versjon koster 439 pund, rundt 4.075 kr, hos Currys, en annen stor britisk elektronikkjede. Svenske Mobillageret skal ha 4.750 svenske kroner for iPaden, noe som tilsvarer omtrent 4.115 norske kroner. Det er altså lite å spare på å reise til Sverige eller Storbritannia for å kjøpe denne.

Store prisforskjeller på iPad

Foto: Microsoft
Foto: Microsoft Vis mer


Xbox 360 slim 250GB med Kinect
Denne spillkonsollen med bevegelseskontrollen Kinect koster 2.800 kroner hos MPX. Svenske Komplett skal ha 3.195 svenske kroner, omtrent 2.760 norske kroner, for samme spillkonsoll. Dixons i Storbritannia skal ha 307 pund, cirka 2.850 kroner, for den.

ITavisen: Ta en nærmere kikk på Xbox Slim her

Foto: Canon
Foto: Canon Vis mer

Canon EOS 550D speilrefleks

Dette er et populært digitalt speilreflekskamera for hobbyfotografen. Med et Canon EF-S 18-55 mm objektiv koster dette 5.995 kroner hos Fotovideo. Svenske Elgiganten skal ha 7.300 svenske kroner, omtrent 6.300 norske kroner, for samme pakke. En av Storbritannias største elektronikkjeder, Dixons, skal ha 650 pund for samme kamera, noe som tilsvarer omtrent 6.050 kroner, og det med en "heldig" kurs der 1 pund = 9,30 kroner.

Les vår test av Canon EOS 550D

Vi valgte å sammenligne prisene med svenske og britiske fordi vi ofte går ut fra at alt aer billigere i Sverige, og fordi Storbritannia (london) er et yndet reisemål for nordmenn som skal på shopping. Merk - prisene vi har funnet frem til er internettpriser. Pris i butikk kan være annerledes. Husk at om du bestiller varer på nettet kommer frakt i tillegg.

Taxfreehandel kan lønne seg

Husk på at om du reiser til et land utenfor Norden, kan du kreve tilbake momsen du betaler for varen. (Du kan altså ikke gjøre dette om du reiser til Sverige eller Danmark.) Men reiser du til Storbritannia, kan du kreve tilbake momsen.

SVENSKEHANDEL: Moms på moms?

Ønsker du å gjøre dette, må du ha med deg passet når du handler varen. Deretter vil butikken fylle ut et skjema for deg der det regnes ut hvor mye du skal ha igjen når administrasjonsgebyr er fratrukket. På flyplassen må du vise kvitteringer og skjemaet, og i mange tilfeller også selve varen. Mer info om hvordan taxfree shopping fungerer finner du for eksempel hos Global Blue.

Les også: Krev momsen tilbake

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer