<B>BILLIG I BRUK:</B> Norge har de aller laveste kostnadene på bruk av mobil, ifølge en rapport fra Post- og teletilsynet. Foto: Colourbox.com
BILLIG I BRUK: Norge har de aller laveste kostnadene på bruk av mobil, ifølge en rapport fra Post- og teletilsynet. Foto: Colourbox.comVis mer

Norge er billigst på mobiltelefon

Det er ikke dyrt å ringe eller sende meldinger med mobiltelefon i Norge.

Det er ikke spesielt dyrt å bruke mobiltelefon i Norge. Det viser en oversikt utarbeidet av analysebyrået Teligen for OECD.

Oversikten, som nylig ble gjengitt i en rapport fra Statens institutt for forbruksforskning (Sifo), viser at Norge faktisk er billigst av alle OECD-landene når man sammenlikner et gjennomsnittlig mobilforbruk.

Vår danske naboer får en sølvplassering, mens Finland ender opp på bronse. Sverige kommer på en 8. plass, mens Canada og USA ender på de to siste plassene i den samme oversikten.

Hard konkurranse

I en tilsvarende undersøkelse for et år tilbake kom Norge på en 5. plass, og tallene viser at fra begynnelsen av 2009 til 2010 har årlige utgifter til mobiltelefoni sunket betraktelig i Norge.

Statistikken er bare basert på tall fra de største teleaktørene i de forskjellige landene. Det betyr at bare priser fra Telenor og Netcom er med fra Norge i denne sammenlikningen.

Alexander Schjøll fra Statens institutt for forbruksforskning (Sifo).
Alexander Schjøll fra Statens institutt for forbruksforskning (Sifo). Vis mer


Sifo-stipendiat Alexander Schjøll tror en av årsakene til at prisene peker nedover, er at de store aktørene har følt presset fra andre, mindre teleselskaper.

- Noe av grunnen kan være at konkurransen er blitt tøffere. Det er de store selskapene som er grunnlaget for indeksen, og det kan hende at Telenor og Netcom har justert ned sine priser etter press fra nykommerne i markedet, sier Schjøll til DinSide.

Schjøll presenterte nylig sammen med kollega Randi Lavik en Sifo-rapport om mobiltelefoni, som blant annet konkluderte med at bruk av mobile tjenester ikke er dyrt i Norge.

Schjøll presiserer at indeksen er kjøpekraftjustert, og siden nordmenn er kjøpesterke, bidrar dette til at landet kommer godt ut i en slik sammenheng. Likevel viser tabellen at mobiltelefoni i Norge er billig, og ikke minst betydelig billigere enn for bare et år tilbake.

Tabellen over viser årlige utgifter (i amerikanske dollar) til mobiltelefoni for gjennomsnittsbrukere av mobiltelefoni i OECD-landene. Prisene forutsetter et årlig forbruk på 700 oppringninger, 600 SMS og åtte
MMS. Prisene er kjøpekraftjustert.  Foto: Sifo/Post- og teletilsynet/Teligen
Tabellen over viser årlige utgifter (i amerikanske dollar) til mobiltelefoni for gjennomsnittsbrukere av mobiltelefoni i OECD-landene. Prisene forutsetter et årlig forbruk på 700 oppringninger, 600 SMS og åtte
MMS. Prisene er kjøpekraftjustert. Foto: Sifo/Post- og teletilsynet/Teligen Vis mer


Gratis datatrafikk og lavere kontaktkortpriser

Det er liten tvil om at mobilselskapene lenge har knivet om kundene, noe som har resultert i lavere betydelig lavere mobilkostnader.

For en drøy måned siden senket Call Norwegian prisene på bruk av kontantkort med inntil 66 prosent. Litt tidligere lovet Tele 2 gratis datatrafikk ut året, for kunder som kjøper seg en iPhone 4.

Vi har også skrevet om at enkelte av teleselskapene har tjenester som gjør at du kan sende gratis tekstmeldinger. Les mer om dette her.

Ikke minst er det noen selskaper som åpner for at kundene ikke skal ha noen utgifter som selst. Bruker du mobilen litt mindre enn gjennomsnittsbrukeren, finnes det abonnementer som gjør at mobilregningen din vil lyde på null kroner. Tror du ikke på oss? Se selv her.

Betaler du for mye?

Selv om det generelle prisnivået på mobiltelefonbruk er lavt i Norge, kan det hende du betaler i bøtter og spann for ringeminuttene dine. Synes du at du betaler overpris for telefonbruken din, kan du mest sannsynlig redusere kostnadene dine ved å skifte operatør eller abonnement.

DinSides lister over billigste telefonabonnement viser at for en normalbruker, vil det akkurat nå være best å velge Ludo Rød eller Chess OnFlex. Med våre forutsetninger vil du spare over 3.000 kroner i året på å velge disse abonnementene i stedet for de fleste andre abonnementene på markedet.

Xito Best Friends er det aller billigste alternativet, men som DinSide har skrevet tidligere, betinger abonnementet at du verver venner og har et forbruk over 100 kroner i måneden.

NORMALBRUKER
 AbonnementPris per år
1Xito Best Friends1 361
2Ludo Rød2 404
3Chess OnFlex (lav)2 446
4Tele2 Flex2 587
5Ucan2 Fastrpris Small2 895
6Chess Easy3 070
7Tele2 Uno3 099
8One Call Folkepakka3 111
9Lebara Fastpris 1993 152
10TalkMore Fastpris Mini3 152
SnittSnittpris på de 100 billigste abonnementene5 456


Om du ikke føler at du kan karakteriseres som en normalbruker, kan det hende du bør velge et helt annet abonnement enn dem som kommer best ut i listen over. Med hjelp fra DinSides mobilkalkulator kan du finne ut hvilket abonnement som passer best for deg.