At svenskene valfarter til Norge, bør være et sikkert tegn på at Norge er bedre enn Sverige, mener professor. Foto: Per Ervland
At svenskene valfarter til Norge, bør være et sikkert tegn på at Norge er bedre enn Sverige, mener professor. Foto: Per ErvlandVis mer

- Norge er bedre enn Sverige

Men det kan hende svenskene er mindre dumme, mener professor.

Hvor godt har vi det? spør professor Gudmund Hernes i artikkelen Svenskeindeksen, også publisert i Morgenbladet.

Å måle levekår, lykke og velstand kan gjøres på ulike måter, men nå innfører Gudmund Hernes målet «svenskeindeksen».

– Det klareste uttrykk for hvor godt vi har det, er hvor mange norske som jobber i Sverige sammenlignet med svensker som jobber i Norge, korrigert for folketallet. Dét er den enkleste svenskeindeksen, skriver Hernes.

>>> Slik gjør du grensehandelen billigere

– Flere svensker enn i unionstiden

– For ingen som har vært på et utested i Norge, kan være i tvil: Det er nå flere svensker i Norge enn det var i unionstiden! Norge er en sysselsettingsmaskin og vi trenger svensker for å få landet til å gå - ja, svenskene er blitt Nordens kinesere: flittige, dyktige, allestedsnærværende.

Sverige og Norge er like når det gjelder velferd og kultur. Hernes mener derfor at når den store nettostrømmen av arbeidstagere går til Norge, må det være fordi Norge er bedre enn Sverige - selv for svensker.

Nordmenn handler i Sverige

Mens svenskene jobber i Norge, valfarter nordmenn til Sverige for å handle selv om Norge ikke alltid er dyrere. Tidligere i år sjekket vi hvor mye du sparer på å kjøpe bestselgerne innen vin og brennevin i Sverige i stedet for i Norge, og forskjellen er merkbar i lommeboka.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dumme og dorske?

Men Hernes advarer nordmenn mot å lene seg tilbake:

– Hva gjør det med oss norske statsborgere? At vi kjøper oss opp i Sverige mens svenskene arbeider seg inn i Norge? At de tar jobber vi ikke lenger orker med? At den protestantiske arbeidsetikk tappes ut av oss? At norske matvarepriser blir så høye at kjøpesentrene tar overpris også på andre varer? Altså at vi er blitt så dumme at markedet ikke lenger fungerer? Da blir vel konklusjonen dobbel: Det er godt å være norsk. Men det er skummelt å være dorsk, skriver Hernes.