Norge dyrest

Forbrukerrådet vil at du skal betal mindre for inkassokravene.

Inkassosystemet i Norge er langt dyrere enn tilsvarende i Sverige og Danmark. Foto: Colourbox
Inkassosystemet i Norge er langt dyrere enn tilsvarende i Sverige og Danmark. Foto: ColourboxVis mer
«Det er ikke rimelig at skyldneren skal betale omkostninger som i vesentlig grad er relatert til private inkassobyråers inntjening.Egeninkassoforeningen»


Stadig flere nordmenn trenger hjelp til å ordne opp i gjelden sin. Dessverre ber de fleste om hjelp alt for sent.

- Ofte kommer vi inn veldig sent. Folk kan ha mistet bilen allerede og boligen skal tvangsselges. Så sent i prosessen er det vanskeligere å gi god hjelp, selv om det alltid er noe som kan gjøres. Det sa Arif Zulovic ved Grønland sosialkontor i Oslo til DinSide tidligere denne uken.

Les også: Er dette lov? Torpedo inkasso "vet hvor du bor" ...

Vil ha lavere inkassokostnader

En av postene som fører til gjeldsspiralen, er inkassokravene. Inkassosystemet i Norge er i dag klart dyrere enn både Sverige og Danmark, sier Forbrukerrådet under henvisning til en undersøkelse utført av SIFO.

- Lavere inkassokostnader vil føre til færre gjeldsofre og være et viktig bidrag i regjeringens arbeid med å avskaffe fattigdom. Dagens unødig høye gebyrer legger sten til byrden for de som ikke greier å gjøre opp for seg, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet i en pressemelding torsdag.

Randi Flesland er direktør i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerportalen.no
Randi Flesland er direktør i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerportalen.no Vis mer


Forbrukerrådet ber om lavere gebyrer, og ønsker at kredittyter skal være med på å dekke kostnadene ved inkasso. Ikke bare for å lette byrden for de som skylder penger, men også for å disiplinere kredittyterne til å foreta bedre kredittvurderinger i forkant, samt inngå nedbetalingsavtaler tidligst mulig.

- Dette er viktig ikke minst i en tid hvor tilbud om kredittkjøp nærmest kastes etter forbrukerne, sier Flesland.

Les også: Kredittkort er ikke alltid trøbbel - kan beskytte deg mot svindlere og potensiell konkurs hos de du handler med.

Mangedoblede krav

Mange mennesker gir opp forsøkene på å gjøre opp for seg når de blir møtt med så høye inkassosatser som det de møter i dag. Det mener Arbeidssøkerforbudet, som uttaler at dersom det er vanskelig å betale et beløp som blir doblet, i noen tilfeller mangedoblet, pga høye inkassosatser, så kan dette heller ikke være en ønsket situasjon fra hovedkravets eier.

Les også: 300 kroner er det vel ingen som dør av ... organisasjon for gjeldsoffer rådet medlemmer til å betale med kredittkort!

Big business


Næringslivet ønsker å beholde dagens kostnadsordning. En deling av kostnadene ved inndriving er ikke ønsket, sier NHO i en høringsuttalelse i forbindelse med regjeringens forslag til endring av inkassoforskriften. NHO mener at det i dagens økonomiske situasjon er grunn til å tro at kredittvurderinger er grundige.

Egeninkassoforeningen er ikke enige i dette. "Det er ikke rimelig at skyldneren skal betale omkostninger som i vesentlig grad er relatert til private inkassobyråers inntjening", skriver foreningen, som organiserer små og mellomstore bedrifter innen handel og håndverk som selv driver innkreving av egne fordringer.