Norge: Dropper bildeadvarsel på snus

Selv om Verdens helseorganisasjon anbefaler det.

<b>Ingen bilder foreløpig</b> - Det blir ikke aktuelt med bildeadvarsler på snusboksene i dag, men vi kan ikke utelukke at det kommer i fremtiden, sier norsk statssekretær.  Foto: Per Ervland
Ingen bilder foreløpig - Det blir ikke aktuelt med bildeadvarsler på snusboksene i dag, men vi kan ikke utelukke at det kommer i fremtiden, sier norsk statssekretær. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går skrev DinSide Helse at Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler at snusbokser utstyres med bildeadvarsler, slik det vil være på røykpakker innen et år. Ekspertene mener bildeadvarsler er mye mer effektive til å informere om helsefare enn bare tekstadvarsler.

Les saken her: Vil ha skremselsbilder på snus

Men norske helsemyndigheter kommer ikke til å følge denne anbefalingen, i alle fall ikke foreløpig.

Organisasjonen Tobakkfritt er skuffet. Les mer om dette nederst i artikkelen.

Les også: Snus eller nikotintyggis? Hva er minst farlig?

To grunner til at Norge dropper bilder

– Det blir ikke aktuelt med bildeadvarsler på snusboksene i dag, men vi kan ikke utelukke at det kommer i fremtiden, sier statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet til Avisenes Nyhetsbyrå, ANB.

Ingebrigtsen sier det er to grunner til at de dropper bildeadvarsler på snus.

Når det gjelder sigaretter har ekspertene i lang tid vært enige om at dette er svært helseskadelig, og derfor har det vært lett å bruke så sterke virkemidler på røykpakker som man gjør nå. Men med snus er saken en litt annen.

- Når det gjelder snus er det slik at det finnes dokumentasjon på at dette også kan være farlig, men ikke unisont og i samme grad. Man må være ganske klar og tydelig på at dette er svært helseskadelig før man kan bruker de samme virkemidlene på snus som på røyketobakk, sier statssekretæren.

Det sier han til tross for at WHO er helt klare på at det er helsefarlig å snuse.

Derfor bør du droppe snus

- WHO har vist at de mener å ha dokumentasjon på at snus kan gi blant annet bukspyttkjertelkreft, og det er ingen tvil om at snus absolutt kan være farlig, men det er altså grunn til å tro at røyketobakk er enda farligere ut fra det ulike forskere sier, sier Ingebrigtsen.

Og det bringer oss til den andre grunnen til at norske myndigheter dropper bildeadvarsler på snus:

Les også: Ingefær mot snussug?

Konsentrerer kreftene

- Det andre forholdet er at vi nå konsentrerer kreftene aller sterkest om røykingen, og mål nummer én er å unngå at unge begynner å røyke. Dette betyr ikke at snus er uviktig for oss, men at det aller viktigste nå er røykingen, sier Ingebrigtsen til ANB.

Han understreker samtidig at helsemyndighetene advarer mot både røyking og snusing.

– Det beste er å klare å leve uten både røyk og snus, og vi ser gjerne at de som slutter å røyke klarer det uten snus.

Skulle bare slutte med snus, og så skjedde dette!

Skuffet Tobakksfritt

Organisasjonen Tobakksfritt er skuffet over at helsemyndighetene foreløpig ikke vil følge WHOs anbefaling om bildeadvarsel på snusboksene.

– Jeg synes dette er en merkelig holdning, når det vi alle ønsker er å redusere bruken av tobakk. Det nytter ikke bare å slåss på én front, man må se hele problemstillingen. Det blir som med alkohol, du vil ikke kunne stanse alkoholavhengighet ved å slutte å selge brennevein, men fortsette å selge vin og øl, sier leder i organisasjonen, professor Tore Sanner, til ANB.

Han legger til:

– Selv om man ikke kan sammenligne noe med faremomentene ved å røyke, gir også bruk av snus risiko for blant annet flere kreftformer.

Snus kan gi kreft i bukspyttkjertel

Tobakksfritt sendte i april et brev til helsedepartementet og ba myndighetene nettopp om å innføre bildeadvarsel på snus.

Ifølge Statistisk sentralbyrå snuser 21 prosent av menn mellom 16 og 24 år, mot 17 prosent i 2008. Blant kvinner på samme alder snuser nå 7 prosent daglig mot 5 prosent i 2008. Også blant menn i alderen 24–34 år er det relativt mange som snuser daglig.