Norge best mot barnløshet

Norge er på verdenstoppen i assistert befruktning. Nå kjøper britiske pasienter lavprisbilletter og reiser til Norge for å få behandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Skandinavia ligger langt fremme når det gjelder assistert befruktning. Det er fordi man har ressursene som trengs, og sterk økonomi. I USA og Europa generelt har vi i tillegg svært gode sentre, men også mange av mer middels karakter. I Norden er kvaliteten jevn og høy over det hele, sier overlege Jon Hausken ved Scanhealth, som er et markedssamarbeid mellom private helseaktører i Haugesund. Hausken har jobbet med infertilitet i mer enn femten år.

Selv om størsteparten av pasientene som oppsøker klinikken er norske, sikter senteret seg også inn mot det engelske markedet, spesielt fordi lavprisflyselskapet Ryan Air tilbyr rimelige reiser mellom London og Haugesund.

Engelske pasienter
Scanhealth har nettopp begynt å henvende seg til det britiske markedet, og får nå rundt ti henvendelser daglig. Fem par kommer til Norge allerede før jul. Prisforskjellene mellom Norge og Storbritannia er svært store, ifølge Hausken.

Fertilitetsklinikken i Trondheim bekrefter også at Norge ligger langt fremme når det gjelder IVF-behandling hos barnløse.

- Norge er blant de gode landene nå det gjelder IVF, på lik linje med de andre skandinaviske landene, sier ansvarlig lege Terje Sørdal, og legger til at de eneste utenlandske pasientene de har hatt på sin klinikk, kommer fra Sverige. De har imidlertid også vært inne på at det kan være et interessant alternativ å rette seg mot det britiske markedet.

Professor Arne Sunde, seksjonsleder ved Fertilitetsseksjonen ved St. Olavs Hospital, synes det er flott at private klinikker sikter mot det britiske markedet.

- Norske IVF-klinikker holder en gjennomgående høy standard på det arbeidet de gjør. De er helt på topp i Europa. Det er derfor naturlig for mange barnløse par, for eksempel fra Storbritannia, å vurdere å komme til norske klinikker for behandling. Dette argumentet er vel også gyldig for andre deler av helsevesenet. Vi har alltid sett på Norge som en eksportør av pasienter og ikke som en kunnskapsressurs, sier han.

Prøve noe nytt? Noen forskere mener du kan le deg gravid.

Hvert syvende par
Ufrivillig barnløshet foreligger når det ikke har oppstått graviditet gjennom regelmessig samliv etter ett år. Av alle par som aktivt forsøker å få barn vil 83 prosent lykkes med å bli gravide etter 12 måneder, ifølge Fertilitetsklinikken. Nesten hvert syvende par i fruktbar alder vil dermed søke legehjelp på grunn av barnløshet.

Årsaken til fertilitetsproblemer kan ligge enten hos mannen eller hos kvinnen, og i noen tilfeller hos begge to.

Forskere kan ha funnet en kur mot mannlig infertilitet.

De vanligste årsakene til barnløshet hos kvinner er egglederskade, eggløsningsforstyrrelser eller andre typer hormonforstyrrelser. Hos mannen er problemet som oftest nedsatt sædkvalitet.

Uansett om problemet ligger hos mannen, kvinnen eller begge parter, er det viktig å finne en løsning på problemet.

Behandling av ufrivillig barnløshet kan gjøres med medikamenter, hormoner, operasjoner, inseminasjon og forskjellige former for assistert befruktning. IVF er en form for behandling av ufrivillig barnløshet, der befruktningen av kvinnens egg med en av mannens sædceller skjer utenfor kvinnens kropp, under nøye kontrollerte forhold.

Les også: Kvinner som gjennomgår prøverørsbehandling har større sjanse for å bli gravide med akupunkturbehandling.

 

Mozon.no, 28.11.2006