Nordmenn svindlet for 210 millioner i 2014

173 nordmenn ble i 2014 svindlet av bedragere med opprinnelse i Vest-Afrika, som de har truffet på nettet og på Facebook.

FRISTENDE? En del nordmenn er naive, og går fem på når de får slike og lignende henvendelser.  Foto: BERIT B. NJARGA
FRISTENDE? En del nordmenn er naive, og går fem på når de får slike og lignende henvendelser. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dinside har tidligere omtalt problemet med datingsvindel, som ifølge Økokrim er det største problemet innen bedrageri på internett. Etter en nedgang i antallet lurte nordmenn i 2013, er 2014 dessverre et toppår for denne typen svindel av godtroende nordmenn.

Det viser ferske tall Dinside har fått tilgang på fra Økokrim.

Den største økningen finner vi blant kvinner over 65 år, som har sendt penger til menn de har fått kontakt med via Facebook.

Svindlet for 210 millioner kroner

ANNE DYBO, RÅDGIVER I ØKOKRIM. Foto: ØKOKRIM
ANNE DYBO, RÅDGIVER I ØKOKRIM. Foto: ØKOKRIM Vis mer


- Nordmenn sendte i 2014 minst 210 millioner kroner til bedragere som har opprinnelse i Vest-Afrika. Av de norske svindelofrene var det 99 kvinner og 74 menn, forteller rådgiver Anne Dybo til Dinside.

Én av disse nordmennene er blitt svindlet for hele 16 millioner kroner.

Dessuten forteller hun at Økokrim har stoppet 49 norske kvinner før de nådde å sende fra seg penger til menn de har møtt.

Les også vår store svindeloversikt over flere typer svindeltilfeller.

Slik opererer svindlerne

Ifølge Økokrim er de fleste tilfellene tilknyttet land i Vest-Afrika, hvor det er grupper som opererer i celler. Disse deler seg og sprer seg ut over hele verden, og penger blir sendt til en rekke forskjellige land verden over.

De norske kvinnene som er blitt svindlet, har i stor grad datet på nettet.

- Svindlerne popper opp med en venneforespørsel. Hvis de får napp kan det utvikle seg til et kjærlighetsforhold, og ofte en forlovelse. Kvinnene blir så manipulerte at de forlover seg med en mann de aldri har truffet, forteller Dybo.

Hun sier videre at Økokrim ser en økning i at norske kvinner blir brukt som pengemuldyr.

- Det vil si at de mottar penger fra andre ofre for svindel. Penger som de sender videre til bedragere i utlandet. Det å være pengemuldyr er straffbart, og flere kvinner er anmeldt for dette, forteller hun til Dinside.

Menn lurt til forretningsvirksomhet

Når det gjelder norske menn som har gått i fella, ser Økomrim også en økning i antall saker hvor menn tror de er med på å drive forretningsvirksomhet i Afrika.

- Denne virksomheten har gjerne kommet i gang etter at de har truffet ei kvinne på nettet. Forretningsvirksomheten kan være diamanthandel, gullhandel, eller rettigheter til fiske utenfor Afrikakysten, forteller Dybo.

16 MILLIONER: Det største beløpet en enkelt nordmann er blitt svindlet for på denne måten i 2014, er 16 millioner kroner. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
16 MILLIONER: Det største beløpet en enkelt nordmann er blitt svindlet for på denne måten i 2014, er 16 millioner kroner. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Fjorårets største svindel av en enkeltperson, pålydende 16 millioner, var av en norsk mann, som også har fått penger fra andre nordmenn.

- Dette er venner og familie som har trodd på hans prosjekt i Afrika, forteller Dybo.

LES OGSÅ: Slik ble Anne Lise og Einar lurt for 38.000 kroner

Derfor blir vi lurt

At det er en økning i antall personer som går på denne typen svindel, skyldes ifølge Dybo blant annet at flere eldre er på nett, og bruker Facebook, hvor de får henvendelser fra bedragere.

- Vi har klart å stoppe mange kvinner i 50-årene som nettdater, fordi vi har brukt mye tid på å forebygge innenfor denne gruppen, men ser at vi framover må konsentrere oss mer om de som er litt eldre. De er svært uerfarne med nettet, forstår ikke farene og tror godt om folk, sier Dybo.

Også Tone Hoddø Bakås, nestleder i Norsk senter for informasjonssikring (Norsis) tror mange godt voksne kvinner blir lurt fordi de ikke er så godt vant på internett, og i noen tilfeller klikker seg inn på datingtjenester uten å vært klar over det selv.

Godtroende nordmenn går i fella

Samtidig viser Norsis til at flere tidligere undersøkelser, som denne omtalt i Aftenposten, har vist at nordmenn generelt er svært tillitsfulle, mer enn innbyggerne i andre land i Europa, noe som også har en bakside.

- Baksiden av den medaljen er at det fører med seg en viss naivitet, som gjør at vi ikke tror at vi blir lurt, og vi opptrer på samme måte på internett som vi ville gjort i vårt eget nabolag, sier Hoddø Bakås.

Denne tilliten kombinert med virkemidler fra svindlerne, som ifølge Hoddø Bakås spiller på frykt, tillit og fristelser, vil dermed kunne få konsekvenser. Ikke minst fordi Norge er et rikt land, noe svindlerne kjenner til.

Dette gjør oss ekstra yndet som mål for slik nettsvindel.

Rådet fra NorSis for å unngå å havne i svindelfella, er å ta sine forholdsregler.

- Man trenger kanskje ikke å øse ut penger til folk man treffer på nett. Vær litt ekstra årvåken, og bruk vanlig sunn fornuft, understreker Hoddø Bakås.

Slik ser du om «nettkjæresten» er til å stole på

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer