Nordmenn svindles av falsk Microsoft

DinSide-leser skremt av ubehagelig telefonsamtale. - Bare legg på, oppfordrer Microsoft.

ADVARER: Sikkerhetsdirektør Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge ber alle om å legge på når svindlerne ringer.  Foto: Per Ervland
ADVARER: Sikkerhetsdirektør Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge ber alle om å legge på når svindlerne ringer. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg synes det var ubehagelig. Det blir jo nesten som om de hadde kommet hjem til meg.

Det forteller en DinSide-leser som nylig fikk en spesiell telefonsamtale, angivelig fra Microsoft.

Leseren ønsker å være anonym, men vil gjerne dele sin opplevelse med andre. Oppland-mannen frykter nemlig at mange kan gå fem på om de ikke har hørt om slik svindel tidligere.

"Du har virus!"

En ettermiddag fikk mannen flere anrop fra et langt og rart telefonnummer. Han forsøkte å svare, men ble brutt. Omsider fikk han kontakt.

På gebrokkent engelsk fikk vår mann høre at Microsoft hadde mistanke om at det var blitt lastet ned skadelig programvare på norske PC-er, og at de ønsket å sjekke maskinen hans.

Slik gikk det da DinSide snakket med et virus

Første trinn var å åpne Windows-verktøyet Hendelsesliste, eller Event Wiever som det heter på engelsk. Her skulle mannen i andre enden kunne påvise at viruset allerede hadde begynt sin skadelige oppførsel.

Vår leser nølte med å gjøre som mannen sa og stilte mange spørsmål. Samtalen skal derfor ha vart i over ti minutter.

KOMPLISERT: Ved å få vår leser til å gå inn i avanserte verktøy i Windows, håpet den kriminelle å overbevise han om at maskinen var i fare.
KOMPLISERT: Ved å få vår leser til å gå inn i avanserte verktøy i Windows, håpet den kriminelle å overbevise han om at maskinen var i fare. Vis mer


- Jeg tror han ble litt sur etterhvert, forteller leseren til DinSide.

- Til spurte han om jeg ville fortsette. Da jeg takket nei, sa han "OK, ha en god dag" og la på.

Microsoft advarer

Leseren bør være glad for at samtalen ble avsluttet før mannen i den andre enden fikk det som han ville.

For at Microsoft ringer sine kunder for å sjekke om de har virus er selvfølgelig bare tull. Med tanke på de mange hundre millioner Windows-brukerne som finnes, ville dette vært en fysisk umulig oppgave for selv et gigantselskap som Microsoft.

- Så ikke bli lurt. Vi ringer ikke brukere om maskinfeil på PC-er, virus eller liknende, forteller sikkerhetsdirektør Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge i en pressemelding.

Nå får vi Nigeria-spam på mobilen også

Den som ringer kan hevde å jobbe enten direkte eller på vegne for Microsoft. Gjennom å overbevise deg om at maskinen er i fare, vil bakmennene forsøke å få deg til å betale for å gjøre maskinen sikker igjen, for eksempel gjennom en årlig vedlikeholdsavtale.

De kan også forsøke å få deg til en nettside som gir de kriminelle kontroll over maskinen din, og dermed installere skadelig programvare på den. Bakmennene vil altså gjøre maskinen din mindre sikker. Og loppe deg for penger i prosessen.

- Vi anbefaler på det sterkeste at forbrukere ikke svarer på denne typen henvendelser. Om du er usikker, ta kontakt med Microsoft eller politiet, sier Seierstad.

Tålmodig kriminell

Denne type svindel skal ha vært relativt utbredt i engelsktalende land tidligere. Men nå har den altså nådd norsk jord.

- Folk kan jo gå på dette, sier vår leser som selv har snakket med svindlerne.

- Man advares stadig mot slikt, men dette var en ny måte å gjøre det på.

Selv om mannen snakket dårlig engelsk, og selv om mannen ikke klarte å lure vår leser, er han imponert over hvor lang tid den kriminelle brukte på denne ene telefonsamtalen.

- Han var veldig tålmodig, forteller leseren.

- Når de bruker så lang tid på én mann, kan de nok få napp hos noen.

SAS advarer mot falske eposter - utsatt for svindel