Nordmenn smugler hasj, øl og sigaretter

Dette har Tollvesenet beslaglagt så langt i år.

Slik kan det se ut når Tollvesenet beslaglegger øl i tollen. Dette bilder er fra april i fjor. Foto: Toll.no
Slik kan det se ut når Tollvesenet beslaglegger øl i tollen. Dette bilder er fra april i fjor. Foto: Toll.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tollvesenets beslagstatistikk, som ble lagt fram onsdag 4. juli, viser at stadig mer hasj, marihuana og narkotiske tabletter blir forsøkt smuglet over grensen. Samtidig er det gjort store beslag av øl og sigaretter.

I første halvår av 2012 ble det gjort totalt 18.488 beslag av Tollvesenet, som er en liten økning fra første halvår i fjor.

Hasjbeslag ved hjelp av skanner

Det siste halvåret har Tollvesenet beslaglagt store mengder hasj. Totalt 333 beslag er gjort, av 744 kilo hasj tilsammen. Dette er en stor økning sammenlignet med første halvår i fjor.

Blant annet er det gjort to store hasjbeslag i trailere ved hjelp av skannere, Tollvesenets siste investering for å stoppe storsmuglerne. Også mengden marihuana og narkotiske tabletter som blir stoppet i tollen, har økt kraftig, mens smugling av kokain og heroin går nedover.

>>Bruker skiltlesere til å fange opp smuglere

Mer øl og sigaretter

Blant de i utgangspunktet lovlige varene hvor man ser en økning i antall beslag, finner vi øl og sigaretter.

Totalt beslagla norske tollere 206.828 liter øl i løpet av første halvår i år. Dette ble oppdaget blant annet under et større beslag på Ørje i begynnelsen av juni. Tollstasjonen der beslagla hele 18.700 liter øl i et funn, som ifølge Tollvesenet er norgeshistoriens nest største tollbeslag av øl.

Likevel har den totale litermengden gått ned sammenlignet med i fjor, mens altså antallet beslag er flere.

Også sigarettsmuglingen øker etter tollstatistikkene å dømme. I første halvår i år har Tollvesenet beslaglagt hele 4,9 millioner sigaretter, og antallet har steget jevnt siden 2007.

Antallet som blir stoppet for smugling av for mye vin, er derimot på samme nivå som i fjor, men den totale vinmengden har gått kraftig ned etter smuglertoppen i 2011.

Det er også langt færre som har tatt seg bryet med å smugle kjøtt over grensen enn i fjor.

Les også: Skal du ut og fly i sommer? Nå vil Tollvesenet ta i bruk røngten på flyplassene