<B>TAR UT PENGER NÅ:</B> Fredag ettermiddag er den mest populære tiden å ta ut penger, viser tall fra EDB Business Partner Foto: Colourbox.com
TAR UT PENGER NÅ: Fredag ettermiddag er den mest populære tiden å ta ut penger, viser tall fra EDB Business Partner Foto: Colourbox.comVis mer

Nordmenn i kø for å ta ut penger

Fredag ettermiddag er den mest populære tiden i uken for å ta ut penger.

Ferdig på jobb og klar for å nyte helgen: Fredag ettermiddag er det tidspunktet i uken flest nordmenn finner frem kortene sine for å ta ut penger.

Det kommer frem av EDB Business Partners årsstatistikk, som viser utviklingen i bruk av betalingskanaler og bruksmønster hos norske bankkunder.

Statistikken viser også at den aller mest populære tiden å ta ut penger er før jul, kanskje ikke så overraskende. Fredag 11. desember ble det betalt ut 524 millioner kroner fra norske minibanker, og dette er den enkeltstående dagen med flest uttak i 2009, viser rapporten.

NB! Pass på denne koden

Færre, men større uttak

Det er ingen hemmelighet at nordmenns kortbruk har økt betraktelig det siste året. I fjor kunne Bankenes betalingssentral (BBS) notere seg en ny norsk rekord i kortbruk, da det for første gang hadde blitt registrert mer enn en milliard kortbetalinger i løpet av et år.

POPULÆRE UTTAKSDAGER: Her ser du hvilke dager minibankene gikk varme i fjor. Fredag er tydeligvis en populær dag.  Foto: EDB Business Partner
POPULÆRE UTTAKSDAGER: Her ser du hvilke dager minibankene gikk varme i fjor. Fredag er tydeligvis en populær dag. Foto: EDB Business Partner Vis mer


Bruk av kort som betaling i stedet for kontanter, ser ut til å gå ut over antallet utbetalinger fra minibanker. I fjor ble det gjort i overkant av 98 millioner uttak, noe som tilsvarer 20 uttak per nordmann. Dette er en nedgang på over to prosent fra 2008.

Det gjennomsnittlige uttaksbeløpet fortsetter å øke. Det ble i 2009 i snitt tatt ut 1.239 kroner per minibankuttak. Til sammenligning var dette tallet 1.081 kroner i 2003, ifølge EDB Business Partners.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne minibanken skjuler en hemmelighet

Bruker mobilbank

Samtidig som bruk av minibank går ned, går bruken av andre bankinnovasjoner opp. Lenge har bruk av nettbank vært populært, og EDB Business Partner konstaterer nå gjennom sin statistikk, at så godt som hele landets voksne befolkning benytter seg av nettbank.

Mandager er den dagen i uken der nettbanken i gjennomsnitt brukes mest. Trafikken er størst på formiddagen og sent på kvelden. Onsdag 24. juni 2009 var den enkeltstående dagen i fjor der nettbanken ble brukt mest.

Stadig flere tyr også til mobile betalingsløsninger. Bruken av mobilbank og banktjenester på sms har økt det siste året. Torsdag ettermiddag er tiden da mobilbankbrukerne er mest aktive.