Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.comVis mer

Nordmenn har fått dilla!

Skylleprodukter går unna som varmt hvetebrød.

Nordmenn skyller mer enn noen gang. Aldri før har vi brukt mer munnskyllemiddel enn i fjor, ifølge en pressemelding fra McNeil.

Totalt ble det solgt over 1,8 millioner liter i 2008. Det er 52 prosent mer sammenlignet med 2007.

Les også: Pass munnen din!

Er det ufarlig?

En undersøkelse fra Universitetet i Melbourne har avdekket at daglig bruk av munnskyllemidler kan øke risikoen for kreft i munnen. Grunnen til dette er at mange slike midler inneholder alkohol, som gør munnens indre overflate mer sårbar, noe som igjen kan forårsake blant annet munnkreft.

Munnskylling kan gi kreft

Denne forskningen har imidlertid blitt kritisert av andre fagpersoner i Storbritannia og Australia, som mener det må flere beviser på bordet for å fastslå en eventuell sammenheng mellom munnskylling og kreft.

Kun puss

Ifølge en Norstat-undersøkelse utført på vegne av Listerine i fjor er det mange som ikke bruker annet enn tannkosten for å bevare munnhygienen. Hele 1 av 5 pusser kun tennene og bruker ikke andre midler, som tanntråd eller munnskyll.

Kvinner, de under 40 år og folk bosatt i Oslo og på Sørlandet er de som pusser mest. Personer i Nord- og Midt-Norge og de over 50 år bruker minst tid på å rengjøre tennene.

Les også: Prisen for et hvitt smil. Sjekk vår pristest!

Rekordår

Den store økningen i salget av munnvann kan tyde på at nordmenn har innsett at de også må ty til andre ting for optimal munnhelse.

- Generell tannpuss med tannbørste fjerner kun 25 prosent av bakteriebelegget i munnen. Tannbørsten kommer for eksempel ikke så godt til mellom tennene og her har vi nordmenn mye å hente på å forbedre munnhygienen vår, mener Christian Gerhard Træland, produktansvarlig for Listerine.

Les også: - Kom tilbake når tennene er ordnet