Mange klager på e-sigaretter fra FreeSmoke

Nordmenn føler seg lurt til å abonnere på e-sigaretter

FreeSmoke forteller deg ikke hva du takker ja til, men sender deg likevel inkasso. 

INFORMERER IKKE GODT NOK: FreeSmoke er er abonnement på e-sigaretter, men det er det mange nordmenn som ikke får vite, eller ikke får med seg. Myndighetene mener tjenesten bryter loven. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB Scanpix
INFORMERER IKKE GODT NOK: FreeSmoke er er abonnement på e-sigaretter, men det er det mange nordmenn som ikke får vite, eller ikke får med seg. Myndighetene mener tjenesten bryter loven. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I november i fjor skrev Dinside om nok en falsk Facebook-konkurranse, denne gangen en Tesla som kunne vinnes med liking og deling.

Slike konkurranser har ofte ett mål: Å sende deg videre til noe du kan kjøpe. I Tesla-konkurransens tilfelle: E-sigaretter fra FreeSmoke.

Forbruker Europa og Forbrukerombudet går nå ut og advarer mot nettopp FreeSmoke.

Mange nordmenn skal ha inngått abonnement på e-sigarettene fra FreeSmoke uten å mene det, i det myndighetene betegner som en klassisk «abonnementsfelle».

Forteller ikke alt

FreeSmoke reklamerer blant annet på Facebook og gjennom tjenester som vareprøver.no.

FreeSmoke har to utgaver av nettsidene sine: Én hvor det fortelles at man takker ja til et abonnement på e-sigaretter for 350 kroner måneden, og én hvor dette ikke nevnes med et ord. Det skal være den sistnevnte man ofte blir sendt til fra reklamer.

TO VERSJONER: Til venstre ser du nettstedet slik det ser ut om du går på no.freesmoke.eu. Til høyre ser du versjonen du kan få opp fra annonser, uten boksen som forklarer hva opplegget går ut på med lenke til vilkår. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
TO VERSJONER: Til venstre ser du nettstedet slik det ser ut om du går på no.freesmoke.eu. Til høyre ser du versjonen du kan få opp fra annonser, uten boksen som forklarer hva opplegget går ut på med lenke til vilkår. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

- Folk opplever ikke at de har bestilt noe, før det er for sent, sier leder Ragnar Wiik i Forbruker Europa til Dinside.

Forbruker Europa, som tilsvarer Forbrukerrådet for kjøp fra europeiske butikker, har fått rundt 30 klager på selskapet. Noen av dem handler om barn som har bestilt e-sigarettene.

- Noen selskaper spekulerer i usikkerhet, og vi begynner å bli lei av å løpe etter dem, sukker Wiik.

Går til inkasso

Nordmenn som har trykket på FreeSmoke-annonsene og bestilt abonnement uten å forstå det, får deretter betalingskrav som også går til inkasso.

Det er norske Alektum Group som har tatt på seg jobben å kreve inn pengene. Forbruker Europa mener Alektum også driver inkasso etter forbrukeren har protestert på kravet, noe som ikke er lov. Men:

- Om et krav bestrides, stopper vi det umiddelbart og tar kontakt med kunden, hevder daglig leder Rune Asheim i Alektum til Dinside.

Han påpeker samtidig at om kunden har huket av for at de har lest og forstått vilkår, slik den ene FreeSmoke-siden krever, kan kravet fortsatt være gjeldende. At Freesmoke har en annen side hvor dette ikke opplyses, kjenner han ikke til.

- Dette skal vi ta opp med dem, sier Asheim, som mener de ikke har opplevd unormalt mange krav eller protester angående Freesmoke.

Du skal slippe å betale

- At selskaper opererer med flere versjoner av nettsiden er noe vi ofte ser i abonnementsfellesaker. En slik uærlig tilnærming til forbrukere er ulovlig. Alle lovpålagte opplysninger må selvsagt gis på samtlige sider, mener forbrukerombud Elisabeth Lier Haugseth.

De vil ikke selv fatte noen tvangsvedtak mot FreeSmoke, men ombudet er i kontakt med sine danske kolleger for å se om det er noe de kan gjøre.

For både Forbrukerombudet og Forbruker Europa er klare på at FreeSmoke bryter lovverket, blant annet angrerettlovens krav til god informasjon – som nå gjelder i hele EØS.

Det er også dette som gjør at du kan ha krav på å slippe å betale, eventuelt bruke en forlenget angrerett. Myndighetene anbefaler deg å klage direkte til Freesmoke, og bestride eventuelle inkassokrav fra Alektum.

E-sigaretter kjent problem

Det er ikke nødvendigvis helt tilfeldig at dette handler om e-sigaretter.

MANGE ER FRUSTRERT: På nettet diskuterer nordmenn som har bestilt abonnementet uten å vite det. Noen sier de har sluppet unna, og Forbruker Europa sier at flere saker har løst seg. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
MANGE ER FRUSTRERT: På nettet diskuterer nordmenn som har bestilt abonnementet uten å vite det. Noen sier de har sluppet unna, og Forbruker Europa sier at flere saker har løst seg. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

For det første er det ulovlig å selge nikotinholdige e-sigaretter eller dampevæske i Norge, som gjør at europeiske nettbutikker er populært. For det andre er «damping» et ferskt og for mange ukjent marked, med alt som hører til.

- E-sigaretter er blant produktene vi ser går igjen i klagesaker, sier Wiik i Forbruker Europa til Dinside.

Andre gjengangere nå om dagen skal være abonnementstjenester på skjønnhet-, velvære- og slankeprodukter, biltaksering, datingtjenester, kopimøbler og gambling-tjenester.

LES OGSÅ:
Svarene på de vanligste spørsmålene rundt e-sigaretter
Abonnementsfella som kan koste over 10.000 kroner i året
Denne snusen er en protest aksjon

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!