Nordmenn er aktive strømbyttere

Nordmenn bytter strømleverandør som aldri før. Økende strømpriser gjør oss til bevisste forbrukere - og leverandørskifte er en enkel sak.


Økte strømpriser

Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) blir norske forbrukere mer og mer aktive i strømmarkedet.

I første kvartal i år, det vil si de kalde månedene fra januar til og med mars, var nordmenn spesielt ivrige på å bytte strømleverandør.

78.200 husholdninger skiftet strømleverandør i løpet av 1. kvartal 2006. Det er en økning på 21,2 prosent sammenlignet med 1. kvartal i fjor - eller nesten 19.000 husholdninger.

Dette er det høyeste antall leverandørskifter på to år.

I forhold til foregående kvartal, oktober til desember 2005, er det en økning i bytte av leverandør på 31,7 prosent.

Strømbytte

Har du noen gang byttet strømleverandør? (Avsluttet)
Ja(65%) 735
Nei(34%) 387
Husker ikke(1%) 12
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

At så mange har byttet strømleverandør, skyldes trolig at strømprisene økte betraktelig i løpet av vinteren. I mars skrev vi at strømprisen er doblet fra i fjor.


- Gjennom hele kvartalet så vi en stigende tendens i kraftprisene. Forskjellen mellom de dyreste dominerende leverandørene og de billigste landsdekkende har også vært betydelig. Dette har nok gjort at flere har undersøkt hvordan de kan redusere strømutgiftene ved å bytte leverandør, sier Gunn Oland, seksjonssjef i NVE.

Er du en av dem som jakter på de beste prisene? Trykk her for å komme til Strømkalkulatoren.

Slik bytter du leverandør

Det koster ingenting å skifte strømleverandør, og du kan bytte så ofte du vil. Behandlingstiden for et skifte er to uker. Er du en av dem som kunne tenke deg å bytte leverandør, men ikke er helt sikker på hvordan man går frem?

Her er Forbrukerrådets oppskrift for bytte av strømleverandør:

  • Ta kontakt med den nye strømleverandøren, og be dem sende deg en kontrakt og et oppsigelsesskjema.
  • Les av strømmåleren din, skriv under papirene du har fått tilsendt og send dem i retur.
  • Din nye leverandør vil informere din nåværende strømleverandør og netteier om leverandørskifte, og omtrent tre uker senere vil byttet skje. Du vil nå motta strøm fra din nye strømleverandør.

Skjerper konkurransen

Ifølge NVE har minst halvparten av alle norske husholdninger skiftet strømleverandør minst én gang, og siden 1997 har det vært mer enn 1,6 millioner leverandørskifter.

Nordmenn er bevisste strømkunder, med andre ord, noe NVE er positive til.

- At kundene følger med når prisene endrer seg, bidrar til å disiplinere leverandørene. Dersom noen setter opp prisene raskere enn resten av markedet, eller lar være å bli med når prisene går ned, vil mange av kundene oppdage dette. Det gjør det vanskelig for leverandørene å ta høye marginer over tid, sier Oland.

Omtrent 20 prosent av strømkundene har spotpriskontrakt, mens 20 prosent har fastpris, ifølge NVE. De resterende kundene har standard variabel kontrakt.

I forrige uke skrev vi at det er store forskjeller på spotpriser og standard variable priser på strøm. For den som er ute etter å spare enda mer penger på strøm, kan det vanligvis lønne seg å vurdere spotprisabonnement.

Kilder: Forbrukerrådet, NVE.