<B>POPULÆRE BILLETTER:</B> Det er mange som vil se Didrik Solli-Tangen representere Norge i Eurovision-finalen. Billettene til Telenor Arena ble revet bort på 20 minutter. Men flere av dem blir nå solgt til overpris på Ebay. Foto: Per Ervland
POPULÆRE BILLETTER: Det er mange som vil se Didrik Solli-Tangen representere Norge i Eurovision-finalen. Billettene til Telenor Arena ble revet bort på 20 minutter. Men flere av dem blir nå solgt til overpris på Ebay. Foto: Per ErvlandVis mer

Nordmann selger finalebilletter for 4.400 kroner

Billettene selges til en ulovlig høy pris.

Mange gleder seg til Norge skal arrangere den internasjonale finalen i Eurovision Song Contest i slutten av mai. Da billettene ble lagt ut for salg på mandag, ble finalen utsolgt i løpet av 20 minutter.

Det var dermed mange som ble skuffet over å ikke ha fått tak i billetter til den store finalen. Nå begynner imidlertid videresalget av billetter på nettet, og enkelte privatpersoner selger dem til grov overpris.

Dette kan bli dyrt...

Svartebørs på eBay

På eBay kan du for eksempel nå få tak i noen av de beste billettene til finalen. Budene starter på 750 amerikanske dollar, noe som med dagens kurs tilsvarer over 4.400 kroner. Det er om lag 175 prosent dyrere enn hva billettene offisielt ble solgt for.

Denne typen billettsalg, der en selger billettene til mer enn pålydende pris, kalles svartebørs, og er forbudt i Norge.

DinSide har vært i kontakt med selgeren av billettene, som av hensyn til jobb ønsker å være anonym. Den 32 år gamle mannen fra Notodden synes ikke det er problematisk å selge billettene til en så kraftig overpris.

«Det er to stykker som har kontaktet meg og kalt meg hjerterå. Og da tenker jeg bare: Jævla idioter.Selger av Eurovision-billetter på svartebørs»


- That’s life, sier han til DinSide.

DinSide: - Men salg av billetter til høyere pris enn pålydende er ulovlig...

- Vel, da får de komme å ta meg. Hvis det er en japaner eller brite som er ute etter billetten, bruker de likevel så mye penger på reise og opphold, at jeg tror ikke det har så mye å si at billettene koster så mye.

Han forteller han allerede har fått både positive og negative tilbakemeldinger på annonsen.

- Det er to stykker som har kontaktet meg og kalt meg hjerterå. Og da tenker jeg bare: Jævla idioter. Hadde noen andre kjøpt billettene for å bruke dem, ville de ikke hatt mulighet til å by på billettene, sier selgeren til DinSide.

ANNONSEN: Selv om disse billettene blir solgt på eBay, er det ikke lov til å sette en høyere pris en pålydende.  Foto: Ebay.com
ANNONSEN: Selv om disse billettene blir solgt på eBay, er det ikke lov til å sette en høyere pris en pålydende. Foto: Ebay.com Vis mer


Fikk kjempebot for svartebørs

- Krev pengene tilbake

Juridisk rådgiver Sverre Åril i Forbrukerombudet, forklarer at dersom en kunde har kjøpt billetter til overpris, kan kunden kreve tilbake mellomlegget. Det betyr at dersom du velger å kjøpe Eurovision-billetter til 4.400 kroner, kan du kreve mellomlegget på drøyt 2.800 kroner tilbakebetalt.

Sverre Åril, juridisk rådgiver i Forbrukerombudet Foto: Forbrukerombudet
Sverre Åril, juridisk rådgiver i Forbrukerombudet Foto: Forbrukerombudet Vis mer


Om selgeren nekter å tilbakebetale mellomlegget, er du nødt til å gjøre følgende:

- Da bør du ta kontakt med formidlingssidene, for eksempel Finn.no eller Ebay, og tipse om at det foregår svartebørssalg på sidene deres. Vi ser at tips stort sett følges godt opp av formidlerne, sier Åril til DinSide.

De samme reglene gjelder uansett om billettene blir videreformidlet gjennom norske aktører (som for eksempel Finn.no) eller internasjonale aktører (som for eksempel Ebay).

- Det er de samme reglene som gjelder. Loven omfatter alle arrangementer i Norge. Arrangementer som Eurovision Song Contest vil falle under dette, sier Åril til DinSide.

Advarer mot uautorisert salg

Nrk gikk ut allerede før billettene ble tilgjengelig for salg, med en oppfordring om å ikke kjøpe billetter av uautoriserte aktører.

- Det er bare Billettservice som er autorisert til å selge billettene. Det vil si at hvis du kjøper billettene et annet sted kan ikke vi garantere at du slipper inn eller at billettene er ekte, sier informasjonsansvarlig i Eurovision Song Contest, Peter Svaar, til Nrk.no.