Nordlendinger dårligst på prevensjon

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordlendinger dårligst på prevensjon
Folk fra Nordland er dårligst i landet når det gjelder å bruke prevensjon. Det kommer frem i en landsomfattende undersøkelse fra i april i år.

Hege Eilertsen

Hele 45 prosent av de spurte nordlendingene sier de ikke bruker prevensjon til tross for at de er seksuelt aktive. Dette kommer fram i en undersøkelse foretatt av Feedback Research International, på oppdrag fra legemiddelfirmaet Schering.

Til sammenlikning sier bare 19 prosent av de spurte i Sogn og Fjordane at de ikke bruker beskyttelse når de har sex.

Flere som slurver
1000 personer har vært med i undersøkelsen - og for landet totalt - viser den at hele 36 prosent av befolkningen dropper prevensjon. Men selv om folk fra Nordland ligger på bunn på statistikken, er også folk fra Østfold, Akershus og Finnmark sløve til å beskytte seg.
Uavhengig av bosted er det faktisk de yngste som er flinkest. Bare 24 prosent av de mellom 15 og 24 år oppgir at de ikke bruker prevensjon, mens andelen er oppe i hele 28 prosent for de mellom 25 og 39 år.

Blant de spurte over 40 år er det bare drøyt halvparten - 42 prosent - som oppgir at de bruker beskyttelse.

P-piller mest populær
I undersøkelsen kommer det også frem at p-piller er det mest brukte prevensjonsmiddelet, særlig for de under 24 år. Dette gjelder også for de mellom 15 og 24 år, hvor så mange som 27 prosent av de spurte bruker p-pillen. Den brukes også av de fleste mellom 25 og 39 år.
Kondomet kommer på en god andreplass. Totalt er det 9 prosent av de spurte som oppgir at de bruker kondom. Som med p-piller, er det også de yngste som er flinkest til å bruke kondomer.

20 prosent av de mellom 15 og 24 år oppgir at de bruker kondom,, mens bare 11 prosent av de spurte i aldersgruppen 25 til 39 år oppgir det samme.

For kvinner over 40 er det spiral som er det mest brukte prevensjonsmiddelet.

Vi snakker lite om sex
I undersøkelsen kommer det også frem at nordmenn snakker forholdsvis lite med vennene sine om sex og prevensjon. Bare 7 prosent av kvinnene oppgir venner som kilde for informasjon om prevensjon, mens 5 prosent av mennene oppgir det samme. I aldersgruppen 15 til 24 år er det derimot hele 14 prosent som snakker med vennene sine om dette.

En av fire nordmenn snakker helst med legen eller gynekologen sin om prevensjon. Men her er det stor forskjell mellom menn og kvinner. Hele 37 prosent av kvinnene i undersøkelsen oppgir lege eller gynekolog som informasjonskilde, mens bare 10 prosent av mennene sier det samme.

Til tross for at undersøkelsen var anonym ønsket nesten halvparten av mennene ikke å fortelle hvor de får informasjon om prevensjon fra. Det tror legemiddelfirmaet Schering kanskje kan bety at det generelt sett er kvinnene som tar ansvar for prevensjon.

Mozon.no, 01.09.02

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!