Nordea har satt ned renten

Det er sterk konkurranse i bankmarkedet. Nå kryper renten nedover.

Nordea har satt NED den flytende renten etter rentemøtet onsdag.  Foto: Nordea
Nordea har satt NED den flytende renten etter rentemøtet onsdag. Foto: NordeaVis mer

Til tross for at landets økonomer trodde på uendret eller kanskje til og med renteoppgang på onsdagens møte. Og til tross for at Norges Bank holdt styringsrenten uendret på 1,75 prosent. En av landets største banker, Nordea, har satt ned boliglånsrenten sin med 0,10 prosentenheter.

Dermed er de markedets rimeligste tilbyder på boliglån på to millioner innenfor 80 prosent av boligverdien. Renten er satt ned fra 3,15 til 3,05 prosent, noe som gjør at de kryper under andre storbanker som Postbanken og Fokus bank, som tilbyr en rente på 3,10.

PRISLISTER:
Billigste boliglån 2 millioner
Billigste boliglån 1 million

Attraktive kunder

Rentenedsettelsen fra Nordea er et klart tegn på at markedet fungerer, mener Bengt Jonassen, analysesjef i Fondsfinans.

- Pengemarkedsrenten har vært relativt stabil i det siste, så dette er helt klart et tegn på at konkurransen om kundene er tøff, sier han til DinSide.

Han peker på at det er i privatmarkedet det er en viss kredittvekst, og at bankene nå forsøker å nå kundene her.

- Det er ingen vekst i bedriftsmarkedet, og bankene vil nå boliglånskundene. I tillegg har bankene lavere risiko i boliglånsmarkedet, og da presses prisene ned, sier Jonassen.

Du bør utnytte det

At bankene nå er på jakt etter deg som boliglånskunde, bør du utnytte til din fordel. Orienter deg i markedet, forsøk å få bedre rentebetingelser der du er, eller bytt bank.

Merk deg først noen av bankenes prinsipper som fører til forskjellsbehandling av kunder: Som oftest tilbyr bankene deg en bedre avtale dersom du binder deg til flere produkter og tjenester. Du bør undersøke om det lønner seg for deg å bli såkalt totalkunde.

De fleste bankene gir også en lavere rente jo mer du låner, men husk at dette gjelder selve beløpet og ikke belåningsgraden. For da er det motsatt: du får som regel høyere rente jo høyere belåningsgraden er, det vil si hvor stor andel av boligens markedsverdi du trenger å låne. Dette fordi banken da regner deg som en mindre sikker betaler og de anser sin egen risiko som større ved å låne deg pengene.

Men også her finnes det unntak: Hvis du kvalifiserer til førstehjemslån, kan du låne opptil 100 prosent av boligens verdi til en svært gunstig rente. Som regel har førstehjemslånene de aller beste rentebetingelsene.

Se også: Slik bytter du bank