Nokia er lekk

REGN: Syv av 18 mobiltelefoner vil ikke fungere etter å ha vært utsatt for fukt. Kun tre av seks Nokiamodeller overlevde regnværstesten. Hvordan går det med din telefon?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Forbrukerrapporten (Nr. 2/2002) har fukttestet 18 mobiltelefoner, og resultatet er oppsiktsvekkende. Resultatet er kanskje spesielt nedslående for bergensere, men også andre bør få seg en vekker.

Bilde: Ericsson
Bilde: Ericsson Vis mer

For å se hvordan din telefon klarte seg, må du trykke på lenken øverst til høyre.

Slik testet de

Samtlige av mobiltelefonene fikser tropehøy luftfuktighet og varme, men de tåler ikke vann. Telefonene ble utsatt for en millimeter nedbør per minutt, testen varte i totalt 10 minutter. En slik nedbørsmengde er nomalt en svært kraftig skur, sier Forbrukerrapporten.

Testprosedyren kan sammenliknes med at du bruker mobiltelefonen i regnvær. Telefonene lå nemlig på en roterende plate i en kasse, slik at ikke alle dråpene traff telefonene.

Gjennom små hull i toppen av kassa dryppet vannet ned. Mobiltelefonene lå med ryggen ned, vannet rant videre, slik at telefonene ikke ble liggende i vann.

I følge Forbrukerrapporten er testen utført etter internasjonale, standardiserte testprosedyrer.

Kun en vinner etter drypptesten

Rett etter drypptesten ble telefonenes funksjoner testet.

Bare én eneste telefon virket som den skulle, og det var Ericsson R520m.

Samtlige av de andre telefonene sloknet totalt, eller led av en rekke feil på display og tastatur.

Nokias fire modeller 3310, 3330, 6210 og 8850, Ericssons T20e og Motorola V66 var helt ute av funksjon.

Resultatet etter 14 dagers opptørking

Etter fjorten dager i tørre omgivelser hadde flere av mobiltelefonene fått tilbake talens bruk. Det er likevel verdt å merke seg at kun tre av seks Nokiamodeller klarte seg.

image: Nokia er lekk

Flere av telefonene kom altså til hektene etter to tørrlagte uker, unntaket var Siemens SL45, som faktisk forverret sitt testresultat.

Denne mobiltelefonen hadde de fleste funksjonene i behold etter drypp-testen, men var helt ute av funksjon etter fjorten dager.

Verst gikk det likevel utover Nokia. Av de seks modellene som var med i testen, var det umulig å få liv i modellene 3310, 3330 og 6210 også etter to uker. Nokia-modellen 8850 var imidlertid i sving igjen.

Av Ericssons fire modeller i testen, virket tre etter fjorten dager; nevnte R520m samt T29s og T39m. Motorola stilte med tre modeller, både V50 og Timeport 250 virket fint etter fjorten dager.
Det samme gjorde tre av Siemens fem modeller, C35i, M35i og ME45.

Tåler luftfuktighet og en trøkk

Høy luftfuktighet og sydenvarme er imidlertid ikke noe problem for telefonene, viser denne testen. Samtlige mobiltelefoner hadde alle funksjoner i behold etter fire dager i 30 graders varme med 93 prosent luftfuktighet.

Mobiltelefonene tåler også en trøkk. Til tross for at flere av telefonene delte seg i to, bakstykker løsnet og deksler sprakk i seks falltester fra en meters høyde, virket samtlige etter at de ble satt sammen igjen.

Kilde: Forbrukerrapporten