Har du sjekket om ditt mobilabonnement er det billigste for deg? Foto: Colourbox.com
Har du sjekket om ditt mobilabonnement er det billigste for deg? Foto: Colourbox.comVis mer

Nok et mobilselskap er konkurs

Hvor ringer du billigst nå?

Det skjer stadig endringer hos mobilselskapene. MTU Nett AS er konkurs, og har varslet at de vil stenge sine tjenester. Er du mobilkunde hos MTU, bør du derfor bytte til et annet mobilselskap snarest for å unngå at du mister summetonen, skriver Forbrukerrådet.

Samtidig kommer stadig nye mobiltjenester til. Sist ut er abonnementet Full Pakke fra One Call som er tiltenkt storbrukerne av mobiltelefon. Vår mobilkalkulator er selvsagt oppdatert med de siste endringene.

>>> Rett til mobilkalkulatoren

Ofte vil det lønne seg å gjøre mobiltelefon og mobilabonnement til to separate handler. En rapport fra Post- og teletilsynet viser at det er dyrt å kjøpe såkalt subsidiert mobiltelefon. Alle de undersøkte abonnementene som selges med subsidiert mobil, ga totalt en høyere pris enn om du kjøper samme mobiltelefon og et rimelig abonnement hver for seg.

Ikke gå for dette tilbudet

Men når du først står fritt til å velge mobilabonnement, hvilket skal du velge?

1. Kartlegg mobilbruken din

Ikke velg et abonnement som virker fristende før du har undersøkt hvordan ditt ringemønster fortoner seg. Det er ingen vits i "snakk så mye du vil"-abonnementer hvis du bruker mobilen mest til sms. Motsatt er det ikke noe poeng i 100 gratis sms i måneden hvis du ikke er en hyppig tekster.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke tro at du skal endre vaner dersom du bytter abonnement. Ta i stedet en titt på den forrige mobilfakturaen din. Undersøk hvor stor andel av regningen som gikk til sms, som gikk til andre nettoperatører osv. Dette bør gi deg en pekepinn på ringemønsteret ditt.

Svinedyre opplysningstjenester

2. Sammenlign leverandørene

Det kan virke som en umulig oppgave, men det er det faktisk ikke. DinSide har en kalkulator der vi har samlet data fra alle mobiloperatørene. Her kan du taste inn ringemønsteret ditt og finne ut hvilket abonnement som passer for deg.

Du plotter inn hvor mye du ringer, hvor mange meldinger du sender, og når på dagen du ringer mest, for å nevne noe. Deretter vil du få svar på hvilket abonnement du bør velge.

>>> Her kan du regne ut selv

Telepriser.no er Post- og teletilsynets egen oversikt over alle mobilleverandørene og deres priser og tjenester. Vår mobilkalkulator beregner det samme. Noen mobilleverandører opererer fortsatt med ulike priser for dag- og kveldsringing og skiller mellom ukedager og helg. Vår kalkulator tar også hensyn til dette, noe Telepriser.no ikke gjør.

Svakheter ved begge kalkulatorene er at de ikke fanger opp hvor mye du ringer til samme nettleverandør som din egen. Noen operatører tilbyr nå gratis tellerskritt hvis du ringer til andre med samme nett (leverandør) som deg selv.

Deler av denne artikkelen ble også publisert 2. november 2008.