<b>SVÆRT GUNSTIG:</b> Noen arbeidsplasser tilbyr lånerenter som er langt under markedspris. Det kan bety flere tusen kroner ekstra i året. Foto: Per Ervland
SVÆRT GUNSTIG: Noen arbeidsplasser tilbyr lånerenter som er langt under markedspris. Det kan bety flere tusen kroner ekstra i året. Foto: Per ErvlandVis mer

Noen får fete betingelser

Hva med to prosent rente på forbrukslånet ditt?

Er du opptatt av å tjene godt? Noen norske arbeidsplasser slår bankene ned i støvlene når det kommer til rentebetingelser. Er du heldig med arbeidsplassen, får du låne penger til normrenten, som normalt ligger langt under bankenes utlånsrenter.

Enkelte arbeidsplasser tilbyr ikke bare boliglån, men også forbrukslån til 2,25 prosent rente, som er dagens normrentesats. Det er over ti prosentpoeng lavere rente enn de aller billigste forbrukslånene i landet og en svært gunstig låneavtale hvis man har behov for raske penger.

En gunstig låneavtale på arbeidsplassen utgjør mange tusen kroner i sparte utgifter hvert år for en familie med stort lån. Dermed kan det være dette du skal lete etter neste gang du bytter jobb.

Har du Norges dyreste kredittkort?

Får normrenten på boliglån

Lån i arbeidsforhold bygger normalt på en avtale mellom arbeidsgiveren og arbeidstakeren med bestemmelser om lånets størrelse, tilbakebetaling, renter, sikkerhet for lånet og så videre.

De fleste norske banker og en del andre arbeidsgivere tilbyr rimeligere lån til sine ansatte. At noen bruker normrenten som utlånsrente, er ikke uvanlig. Hvis arbeidsgiver tilbyr lavere rente enn dette, beskattes fordelen ved rimelige lån.

Jobber du for eksempel i selve sentralbanken, Norges Bank, kan du få en låneordning der renten er lik normrenten. Ansatte kan låne inntil 2.230.000 kroner til normrenten som ligger på 2,25 prosent for mars og april 2010.

Artikkelen fortsetter under annonsen

DnB NOR-ansatte er ikke like heldige. Aud-Helen Rasmussen, informasjonssjef i DnB NOR, forteller at de ansatte har en personalbank der de får 10 prosent rabatt på sine renteutgifter maksimert til en ramme på fire millioner kroner. De får også 0,2 prosentpoeng ekstra i renter på sparekonto samt rabatt på bruk av noen produkter og tjenester.

- Vi har videre en god tjenestepensjonsordning og personalforsikring. I tillegg kommer noen velferdsgoder som treningsmuligheter, feriehytter og kulturaktiviteter, sier Rasmussen.

KALKULATOR: Beste boliglån nå

Billigere billetter

Flyansatte har som regel gunstige rabatter på flyreiser. Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS, forteller at det er helt slutt på gratisreiser for SAS-ansatte, men bekrefter at det er mulig å reise rabattert.

- Etter å ha jobbet en tid i selskapet som fast ansatt, så får man rabatterte billetter. Disse billettene kjøper man på visse vilkår, du får kun reise hvis det er plass, sier Johansen til DinSide.

Også NSB-ansatte har muligheter for rimelige reiser. NSB opererer med tre rabattordninger for sine ansatte, gull-, sølv- og bronsebillett, hvor type stilling avgjør hva du kvalifiserer til.

NSB understreker at ordningene er frivillige for de ansatte. For eksempel innebærer en sølvbillett at du betaler 1.250 kroner per år for å kjøre så mye du vil på alle avganger, men at du betaler for tilleggene som sitteplass og sovekupé.

NSB-ansatte har også en valgfri sykekasse hvor du får noe reduserte kostnader på lege- og tannlegetjenester.

Se også jernbaneansattes billige forsikring

Typiske frynsegoder

Bedriftene med de feteste frynsegodene holder gjerne kortene tett til brystet, men nedenfor ser du eksempler på typiske frynsegoder du kan få ved en arbeidsplass.

Lån: Et boliglån med rente på to prosentpoeng under markedspris utgjør en betydelig sum i året for husholdninger med stort lån. Hos enkelte arbeidsgivere betaler man bare normrenten på lånet. Normrenten fastsettes inntil seks ganger i året: 1. januar, 1. mars, 1. juli, 1. september og 1. november.

Pensjon: Alle arbeidsgivere er forpliktet til pensjonssparing for sine ansatte, minimum en obligatorisk tjenestepensjon (OTP) som er to prosent av din lønn hvert år. Dersom du jobber i en bedrift med god økonomi, kan bedriften spare mer for deg, opptil fem prosent hvert år. Avtalen kan imidlertid ikke gjøres individuelt, alle ansatte ved samme arbeidsplass må ha samme prosentsats for pensjonssparing.

>>>Sjekk pensjonen din her og nå

Etterutdanning: Tall fra 2008 viste at arbeidstakere i snitt får 36 prosent mer i lønningsposen etter å ha tatt mer utdanning. Derfor er et slikt frynsegode noe å ta vare på. Står valget mellom høyere lønn og videreutdanning betalt av arbeidsgiver, har det en skattemessig fordel å velge det siste. Les mer om dette

Barnehage: Arbeidsgiveren kan betale barnehagen for deg, noe som utgjør et betydelig beløp hvert år. En barnehageplass koster 25.630 kroner brutto per år. Du kan trekke fra 7.000 kroner på skatten, og du slipper altså å betale 18.630 kroner netto i året dersom arbeidsplassen tilbyr en gratis plass. Og dette er bare for en plass.

Firmahytter: Noen arbeidsplasser disponerer hytter og feriehus som de låner eller leier ut til ansatte mot en symbolsk sum. Dette kan være et lønnsomt frynsegode for eksempel for småbarnsfamilier som ellers ville reist på ferie andre steder.

Firmabil: Bruker du bil i jobben, kan arbeidsgiver tilby deg firmabil. Du bør imidlertid regne på om egen bil med kjøregodtgjørelse er en gunstigere ordning enn ren firmabil. Generelt lønner det seg å velge firmabil hvis du har dyrere bil, mye privatkjøring og lite yrkeskjøring.

Regn ut selv: Firmabilkallkulator

Har arbeidsplassen din spesielle goder for ansatte? Eller kjenner du til andre fete frynsegoder? Tips andre i debatten under!