HOLD PRODUKSJONEN AV SPYTT I GANG: - Dersom du er tørr i munnen kan du bruke spytterstatning som vann, linfrøekstrakt eller stoffer som inneholder karboxymetylcellulose, anbefaler lege Alf Kristoffer Ødegaard. Foto: colourbox.com
HOLD PRODUKSJONEN AV SPYTT I GANG: - Dersom du er tørr i munnen kan du bruke spytterstatning som vann, linfrøekstrakt eller stoffer som inneholder karboxymetylcellulose, anbefaler lege Alf Kristoffer Ødegaard. Foto: colourbox.comVis mer

Nødløsninger mot dårlig ånde

Slik får du frisk pust uten tannbørste.

Er du plutselig blitt innkalt i møte med sjefen? Skjønner du etter desserten at i kveld kommer faktisk daten din til å forsøke å kysse deg? Den dårlige ånden du har opparbeidet deg siden du pusset tennene i dag morges, kan legge et slør av usikkerhet selv over de mest selvsikre.

Hva gjør du så, når du ikke føler deg kyssbar eller som et friskt pust på kontoret? Her får du både gamle kjerringråd og nye ekspertråd.

Skyll

Et kjerringråd er å skylle munnen i blå Farris, det vasker vekk matrester som har satt seg fast i tennene. Det hjelper også å skrape vekk belegg på tungen.

Lege Alf Kristoffer Ødegaard ved Lommelegen vet om flere kjerringråd. Aloe Vera som drikk har antiinfeksiøse egenskaper og kan prøves. Blåbær og valnøttblader inneholder garvestoffer som hjelper mot sopp.
- Solhatt er et godt forslag. Det har effekt både mot bakterier og sopp, sier Ødegaard.

Lag spytt

Å holde spyttsekresjonen i gang er lurt, tygg derfor sukkerfri tyggegummi eller sug på sukkerfrie pastiller. Disse har også ofte sterk smak og lukt.

- Dersom du er tørr i munnen kan du bruke spytterstatning som vann, linfrøekstrakt eller stoffer som inneholder karboxymetylcellulose, anbefaler Alf Kristoffer Ødegaard.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Drikk te

Unngå å drikke melk, det kan gi sursøt ånde, ifølge Norsk Helseinformatikk. Grønn te hindrer utviklingen av bakterier som gir dårlig ånde.

- Det er mange årsaker til dårlig ånde, og bakterier er en viktig årsak, sier Ødegaard.

Spis et eller annet

Det kan hjelpe å spise. Sult kan nemlig gi dårlig ånde på grunn av endring i stoffskiftet til bakterier i magetarmkanalen, og måltider har en gunstig dempende effekt på dårlig ånde i opptil tre timer.

Spis grønnsaker

Vegetarianere er mindre utsatt for dårlig ånde, fordi frukt og grønnsaker har en tendens til å gi mindre dårlig ånde. Særlig epler, appelsiner, gulrøtter og agurk har en naturlig syre som renser tennene effektivt. Persille er en effektiv åndedreper.

Preventivt

Lommelege Alf Kristoffer Ødegaard har flere preventive råd mot dårlig ånde.

- God tannhygiene er et ”must”. Det er viktig å bruke tanntråd.Sunn mat som frukt, grønnsaker og grovt brød gir mindre tendens til dårlig ånde, og motvirker dannelsen av bakterieplakk.

Apoteket har også flere ting i hyllene sine som kan hjelpe.

- Sinktabletter kan hjelpe mot dårlig ånde, og du kan også bruke skyllevann eller klorhexidin. Dette får du kjøpt uten resept, sier Ødegaard.