- Nissen må på slankekur

Ikke mer grøt på nissefar: Han er så tjukk at han risikerer å bli syk, mener britiske leger.

Nissefar vil gjerne ha julegrøt når han leverer gaver til barna rundt i verden. Men i år bør du heller sette ut noen gulrøtter til besøket. Nissen må på slankekur!

Magen hans er nemlig så stor at han risikerer en rekke overvektsrelaterte sykdommer, mener en gruppe skotske leger.

Her er noen råd til nissen: Slik får du slank mage til jul.

Mye fett rundt magen
Legene har vært på en rekke kjøpesentre i Skottland og målt kjøpesenternissenes midjemål. De er redde den store magen til nissefar kan påvirke barna negativt. Barna bør heller ha en sunn nisse som forbilde.

Nissene som ble målt hadde i gjennomsnitt et midjemål på 119 cm. Dette er for mye. Med et midjemål på over 100 cm for menn og 88 cm for kvinner, regnes det som bukfedme.

- Nissen er en rund, lystig kar og det er meningen at han skal være munter. Men hvis du har fett rundt magen, er det ikke bra for deg, sier Miles Fisher, lege ved Glasgow Royal Infirmary, ifølge Daily Mail.

Fedme øker risikoen for hjertelidelser og diabetes type 2. Personer som har det meste av fettet samlet rundt magen har større risiko for sykdommer enn andre overvektige.

Nye retningslinjer
På grunn av overvektsepidemien har The National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) i Storbritannia laget nye retningslinjer for å behandle og å forbygge mot overvekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

NICE vil at myndighetene skal lage trygge steder hvor folk kan gå og sykle og hvor barn kan leke. I tillegg bør alle bygninger designes slik at de oppfordrer folk til å være fysisk aktive. Blant annet vil de gjøre det lettere å ta trappen fremfor heisen.

Skoler og barnehager skal bli flinkere til å gi barn sunn mat, og arbeidsgivere bør tilby sykkelparkering og dusj på arbeidsplassen.

Personer som allerede er overvektige, skal få hjelp til å lage langsiktige forandringer i kosthold og aktivitet. Hvis dette feiler, bør det vurderes å gi medisiner eller operasjoner. Dette bør imidlertid være siste utvei, i følge NICE-rådene.

Julematen trenger ikke være feit og tung. Her er noen råd for sunnere julemat.

 

Mozon.no, 15.12.2006