Nikkel finnes i øyesminke selv om det ikke står på innholdsdeklarasjonen. Men det er lite sannsynlig at det gir allergisk reaksjon. Foto: colourbox.com
Nikkel finnes i øyesminke selv om det ikke står på innholdsdeklarasjonen. Men det er lite sannsynlig at det gir allergisk reaksjon. Foto: colourbox.comVis mer

Nikkel i øyekosmetikk

Øyesminke skal ikke være tilsatt nikkel, men en stor andel av testede produkter måles likevel med innhold av nikkel.

Det danske informasjonssenteret for miljø og sundhed (IMS) har i høst testet 30 øyeskygger og eyelinere for innhold av nikkel.

I testen fant de nikkel i konsentrasjoner opp til 12 ganger en foreslått grenseverdi på 5 ppm (parts per million), og de fleste testede produktene hadde nikkelinnhold. Men testen viste også at stoffet ikke oppløses av svette. Dermed skal det ikke gi allergiproblemer.

Maskara, sjampo, kremer, aftershave ... Se opp for farlig kosmetikk

Mange forbrukere melder om allergiske reaksjoner som ligner nikkelallergi ved bruk av øyesminke. Testresultatene fra Danmark finner nikkel, men ikke i mengder som er forventet å kunne gi allergiske utslag. Dermed konkluderer den danske testen med at det enten er andre stoffer i kosmetikken som utløser allergien, eller at man likevel reagerer allergisk på ikke-svetteløselig nikkel.

Nikkel skal ikke tilsettes sminke, men kan forekomme som urenheter i fargepigmentene som benyttes.


Her finner du hele testen, med svarene fra flere av leverandørene. De fleste påpeker at nikkel som ikke løses av svette, heller ikke skal gi allergiske reaksjoner. En produsent har gjort egne tester, og mener nikkelinnholdet i egne produkter er lavere enn de oppgitt i testen fra IMS.

IMS utførte en lignende undersøkelse på mascara i 2005. Den viste seg å inneholde alvorlige målefeil, og ble trukket tilbake.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utbredt allergi mot nikkel

Nikkel er ett av flere stoffer som er kjent for å utløse allergi, noe som blant annet kan gi kontakteksem.

Har du nikkelallergi får du rød, tørr og kløende hud der du utsettes for nikkel. Stoffet er i følge SFT vanskelig å unngå, fordi det finnes i mange ting vi omgir oss med. For eksempel beltespenner, uedle/billige smykker, glidelåser, knapper, mynter, klokker etc. Enkelte typer rustfritt stål kan også inneholde nikkel. Sår eller svetting hvor metallet ligger mot huden øker eksemreaksjonen.

Mange smykker kan inneholde for mye nikkel. Disse ble kalt tilbake fra markedet i fjor etter undersøkelser utført av SFT.


Norges astma- og allergiforbund regner med at cirka 10 prosent av den norske befolkning lider av allergi overfor nikkel. Har man først utviklet en slik allergi er den varig, men graden av allergi kan variere.

Det finnes en nikkeltest (se faktaboks) som kan hjelpe deg å avsløre om produkter inneholder nikkel.

Ja, du kan bli allergisk av mobilen

Hudlegekontoret.no tipser om at du kan beskytte deg ved å lakkere metaller med gjennomsiktig neglelakk/metallakk en gang i mellom for å unngå metallkontakt med huden.