Ni av ti mener sjefen bør bry seg om hva du legger ut

Er du forsiktig med hva du publiserer på nettet? Er du redd for at fremtidige arbeidsgivere skal google deg og finne informasjon om deg som kan få deg til å fremstå i et dårlig lys?

<B>VÆR VARSOM:</B> Et klart flertall av DinSides lesere mener det er greit at arbeidsgiverne til en viss grad bryr seg om hva arbeidstakerne publiserer på nettet.
VÆR VARSOM: Et klart flertall av DinSides lesere mener det er greit at arbeidsgiverne til en viss grad bryr seg om hva arbeidstakerne publiserer på nettet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en noe uhøytidelig spørreundersøkelse her på DinSide ville vi vite om det er greit at arbeidsgivere snoker på nettet og lar seg affektere av det de finner.

Av de nesten 3.000 leserne som avga svar, mente 87 prosent at det er greit at arbeidsgiverne bryr seg om hva du publiserer på nettet.

Bare 13 prosent mente det var uakseptabelt for arbeidsgivere å bry seg om hva nåværende og potensielt fremtidige arbeidstakere publiserer på nettet.

Lett å finne informasjonen

Problemet med informasjon du legger på nettet, er at det er det lett å miste kontrollen på hvem som har innsyn og tilgang til det du publiserer.

Har du for eksempel ikke begrenset tilgangen til dine profiler på Facebook og Twitter, skal du ikke se bort fra at arbeidsgiveren tar en liten titt på det du skriver.

Tidligere i sommer fortalte vi om søkemotoren OpenBook, som lar deg søke gjennom oppdateringer lagt ut på åpne Facebook-profiler.

- Fy faen jeg hater jobben min akkurat nå. Hat hat hat, skrev en 46 år gammel nordmann i sin Facebook-status - til fritt innsyn for alle verdens arbeidsgivere. Kanskje ikke helt det sjefen har lyst til å høre?

Heldigvis finnes det måter å avgrense informasjonen, slik at snokete sjefer slipper å få få med seg slike meldinger. Se tipsene her.

Øystein trodde denne meldingen kun var synlig for Facebook-vennene. Foto: Pål Joakim Olsen
Øystein trodde denne meldingen kun var synlig for Facebook-vennene. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer


Ikke så viktig for arbeidsgiverne

Å skrive at du hater jobben din er kanskje litt ekstremt. Men det er ikke sikkert arbeidsgivere stort sett bryr seg så mye om hva du legger ut på nettet.

Flere rekrutteringseksperter DinSide har snakket med sier at et par festebilder eller noen frekke Twitter-meldinger som regel ikke skal ha stor innvirkning på hvorvidt man går glipp av drømmejobben, eller mister jobbe man allerede har.

- Det er jo mange som legger ut festebilder på nett. Men å legge ut slike bilder er noe vi kan se gjennom fingrene på, sa informasjonsansvarlig Gry Ljøterud i Manpower tidligere i år.

Hodejeger Pål-Espen Tørisen har også gått ut og sagt at det ikke er spesielt vesentlig for arbeidsgivere å legge seg opp i hva folk publiserer på nettet. Det viktigste er at du er flink og får jobben gjort.

- I et lite land som Norge kan det være så vanskelig å få tak i rette kompetansen, at en ikke kan la seg affisere av hva slags interesser folk har på fritiden, sa Tørisen i denne artikkelen.

Hard kamp om kvalifisert arbeidskraft gjør det nemlig vanskelig for arbeidsgivere i enkelte bransjer å tillate seg å bli påvirket av arbeidsgivernes ytringer på sosiale medier.

Les også: Her er det mange på kvalifisert arbeidskraft

Fikk ikke jobb på grunn av Twitter-melding

Det har riktignok vært eksempler på at informasjon lagt ut på nettet, en sjelden gang kan ha store innvirkninger på hvilke jobber man får tilgang til.

Desiree Karlsen er en av dem som antageligvis gikk glipp av drømmejobben etter at hun la ut en melding på Twitter. Arbeidsgiveren likte dårlig at Hansen twitret om den populære realityserien Paradise Hotel, og ga klar beskjed om at hun som følge av dette ikke ville få jobb i selskapet.

"Ser av Twitter at du ser på Paradise Hotel. Derfor kan du ikke jobbe sammen med oss", skrev arbeidsgiveren til henne i en e-post.

Les hele historien og intervju med både Desiree Karlsen og arbeidsgiveren som ikke ville gi henne jobb
.

TIPS OSS: Er du arbeidsgiver og har latt deg påvirke av hva arbeidstakerne eller søkerne har publisert på nettet? Tips DinSides økonomi- og jobbredaksjon på [email protected].

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!