Nettsvindel: Topp 10

Fem offentlige amerikanske byråer, forbrukerorganisasjoner fra ni forskjellige land og 23 amerikanske stater har overvåket nettet med falkeblikk i ett år. Nå er resultatet klart -, her får du oversikten over hvor det svindles mest på Internett.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Undersøkelsen er basert på klagene FTC (Federal Trade Commission) har lagret i sin database. Hele 285.000 klager fra forbrukere har blitt gjennomgått av FTC, og vært tilgjengelige for over 240 amerikanske og utenlandske forbrukerorganisasjoner, samt amerikanske, canadiske og australske påtalemyndigheter.

Forbrukerorganisasjonene som har deltatt utenfor USA er fra: Australia, Canada, Finland, Tyskland, Irland, New Zealand, Norge, og Storbritannia.

Resultatene fra undersøkelsen finner du på Federal Trade Commissions nettsider.

Topp ti listen

Her svindles det mest på nettet
Internett auksjoner
"Gratis Internettleverandører
som sender regning
Internett webside designer/promotion sider
Internett informasjon & "pornotjenester"
Kredittkorttapping
MLM - Multi Level Marketing
Pyramidespill
Unike forretningstilbud
"Jobb hjemme" - svindler
Investeringssvindler og
"bli fort rik" svindler
Reise / feriesvindler
Telefon / særlig svindel på
"pay per call" tjenestene
Helseproduktsvindel
Dataene er hentet fra Federal Trade Commissions (FTC) nettsider.

Kommentar

Som FTC sier, er det liten tvil om at Internett har revolusjonert hvordan vi samler inn informasjon, handler og gjør forretninger. Ulempen er selvsagt at dette også tiltrekker seg svindlere av alle typer, noen er lette å avsløre, mens andre skjuler seg bak en tilsynelatende seriøs fasade.

Her gjelder det altså å bruke hodet! Får du tilbud om helt unike produkter, fantastiske investeringsobjekter, gratis sydenturer osv., er det på tide å tenke seg om. Du kommer faktisk svært langt ved å bruke sunn fornuft.

DinSide har tidligere advart mot en rekke svindelforsøk på nettet. De kan du lese mer om her:

Resultatene fra FTC viser hvor positivt det er at offentlige myndigheter, bransjen selv, og ikke minst forbrukerne nå har begynt å samarbeide om å avdekke og stoppe svindlerne på nettet. For at de finnes er det liten tvil om.

Et viktig spørsmål er imidlertid om faren for svindel på Internett er overdrevet. Det er det faktisk mye som tyder på, og det kan du lese mer om på DinSide i morgen.

Vil du se eksempler på svindelforsøkene i praksis, må du trykke på lenken øverst til høyre i artikkelen.