NETTPRAT: Slik holder du lenger i senga

Hver tredje mann mener han kommer for tidlig, men fortvil ikke, det finnes hjelp. Fredag ga sexolog Esben Esther Pirelli Benestad leserne gode råd.

Les noen av svarene nederst i denne saken.

- Av de menn som søker hjelp for seksuelle problemer gjør 35-40 prosent det på grunn av tidlig sædavgang, forteller sexologen.

Undersøkelser i mange land, blant annet Norge, slår fast dette.

- Det er sikkert også sånn at noen parforhold har gått i stykker på grunn av dette, men det er nok ikke veldig vanlig. De fleste par finner ut av dette, selv om mange skulle ønske at det kunne vare lenger - og det kan det.

- Man kan få hjelp både av øvelser, terapi og medisiner. Hvis man er åpen for både seksualterapi og medikamentell terapi kan man få god hjelp, sier Pirelli Benestad.

Og problemet rammer ikke bare unge menn.

- Dette gjelder menn i alle aldre. Mange har slitt med dette hele livet, og mener det er leit, men tørr ikke oppsøke hjelp eller vet ikke at hjelp er å finne, sier sexologen.

 

 

 

 

I tiden fremover vil Pirelli Benestad svare på spørsmål fra leserne om sex- og samliv jevnlig, og har du et annet helseproblem kan vi hjelpe deg med det også. Hver uke vil flere av våre høyt profilerte og svært kunnskapsrike eksperter stille til nettprat.

Blant ekspertene finner vi blant andre overlege på Rikshospitalet og hudspesialist Ole Fyrand, lege, akupunktør, urtemedisiner og TV2-lege Bernt Rognlien, Esben Esther Pirelli Benestads kone, psykolog og sexolog Elsa Almås og ernæringsfysiolog Hanna Hånes.

*** HER KAN DU MELDE DEG INN I MOZON GULL ***

Mozon.no, 13.05.2005

ESBEN ESTHER SVARTE LESERNE

Eg (mann38) har faktisk motsatt problem. Eg har problem med å ”kome i mål” på vanleg måte ved sex, og det er ganske frustrerande. Av og til går det endeleg, etter mykje sveitte og strev, eller ein kan ”jukse” litt med ulike middel, men sjølv då kan det vere tidkrevjande. No reknar eg med at problemet sit mellom øyrene ein stad. Eg har ikkje problem med å dra av eit skott på eit par minutt når eg er åleine.

No har det seg slik at eg i alle år har hatt eit ubetinga godt sexliv. Har eit tretten års samliv bak meg, som sjølvsagt ikkje alltid har vore berre greitt, men der god sex alltid har vore dugande lim i forholdet. Når det gjeld førekteskapelege forhold, har eg òg mest utelukkande positive seksuelle erfaringar.

No er det i møte med ny(e) partnar(e) det nemde problemet har oppstått. Eg har for så vidt framleis evna til å nyte sex, men altså då denne litt (mykje) frustrerande dysfunksjonelle tendensen. Eg har eit rimeleg ope, avslappa og frisinna forhold til sex, og evnar stort sett å finne ditto partnar(ar).Eg har aldri vore noko ”to-minuttars-kjappis-elskar”, men det har ikkje vore verre enn at i den grad eg har levna slike ting ein tanke, så har det vore for å halde litt igjen. No er altså det problemet snudd på hovudet. Eigentleg skal ein vel ikkje tenkje for mykje på slike funksjonar i det heile. Når tanken likevel byrjar spinne rundt det å ”få det til”, blir det jo naturlegvis endå verre, ein ond sirkel om du vil, og den er ikkje heilt lett å bryte, og tanken er jo ikkje heilt lett å styre.Eg har jo surfa litt kring problemet, men finn liksom ikkje nokon oppskrift på korleis eg skal kome ondet til livs. Årsakar er greitt!

Det kan vere: Generell usikkerheit og prestasjonsangst, traumer, utbrentheit, medisinering, abnorme onanivanar, m.m. No kvalifiserer eg kanskje i større eller mindre grad til fleire av desse punkta (Definitivt ikkje dei to siste!). Løysingar på problemet er meir diffuse, alt frå å ”slappe av og fokusere på å nyte, og vente til problemet går over av seg sjølv” til at ”problemet er tidkrevjande å kome til livs, og at terapi er å anbefale” (?)Hva skal eg gjera...
Frustrert

Kjære Frustrert
Vi vet i alle fall at du kan gå raskt nok - når du er alene, og ettersom jeg forstår: Når du er sammen med en partner du kjenner godt. Problemet kommer med de "ukjente". Det er et godt råd å ta tiden til hjelp. Det er et godt råd å tillate seg å nyte og legge merke til om partner har det godt.

Kanskje vil du ha nytte av å øve deg på ikke å ha fantasier når du onanerer. På den måten øver du opp kontakten med penisen din. Den kontakten kan gjøre nytelsen større, slik at orgasmen sitter løsere.

Sexologisk erfaring tilsier at når du først har kommet over "terskelen", går det lettere. Jeg forstår at terskelen først og fremst er der med nye partnere. Likevel tror jeg at dersom du kommer over den med en ny partner, vil det gå letetre om det kommer flere nye til.
Vennlig hilsen Esben Esther Pirelli Benestad

Hei. Jeg har et spørsmål litt på siden... Du kan svare hvis du har tid. Jeg er ei jente på 21 og har kun hatt sex med en gutt som er kjæresten min. Han er 24 og hver gang under eller etter sex så gråter han. Jeg har spurt og han sier det er av glede og nytelse... Er det andre gutter som er som kjæresten min? Jeg bare lurer litt. Finner ikke noe galt i det at han gråter nå etter et år men det er en tankevekker om det er ham som er så unik som jeg mener han er på mange måter?

Kjære anonym
Helt unik er han ikke, men likevel heller ikke helt vanlig. Det blir jo viktig å kunne skille gledesgråt fra sorg når en har en partner som reagerer på den måten.
Det han gjør er i grunnen en hyldest til det dere har sammen, synes jeg.
Vennlig hilsen Esben Esther Pirelli Benestad

Hei Esben Esther!Finnes det noe som kan gjøre penis mindre følsom? Uansett hvor mye jeg prøver å tenke på fotball eller husarbeid, kommer jeg etter et minutt allikevel...Kjære anonym
Det er nok dem som kommer før det har gått såpass som et minutt også.
Penis blir litt mindre følsom dersom du bruker kondom, men vanligvis får du mer igjen for å bruke andre metoder som gjør hele deg mer utholdende.
Dersom noen anbefaler deg bedøvelseskrem på penis, synes jeg ikke det er noen god idé. Målet er å ta vare på følsomheten og øve opp utholdenheten. dette kommer jeg mer tilbake til etter hvert
Vennlig hilsen Esben Esther Pirelli Benestad

Hei Esben Esther!
Jeg vet at mitt første samleie kommer til og skje snart. og jeg vet at jeg sansynlivis kommer til og få orgasme veldig fort! finnes det noe jeg kan gjøre for å holde lengre?

Kjære anonym
Så flott at du snart skal ha ditt første samleie. Jeg syens ikke du skal forutsette at det går fort for deg. Pass heller på ikke å fremstille deg selv som en erfaren elsker når du ikke er det. Bruk tid på hverandre slik at dere kan føle dere trygge, som om dere er usikre. Øv deg på å puste dypt ned i magen når du har sex. det hjelper deg til å holde lenger
Vennlig hilsen Esben Esther Pirelli Benestad