<b>STOPPER NETTHANDEL:</b> Det er ikke alle amerikanske nettbutikker som er like glade for interessen fra utlandet. Våre tre enkle triks gjør det lettere å handle fra USA.  Foto: Per Ervland
STOPPER NETTHANDEL: Det er ikke alle amerikanske nettbutikker som er like glade for interessen fra utlandet. Våre tre enkle triks gjør det lettere å handle fra USA. Foto: Per ErvlandVis mer

Nettbutikker stenger utlendinger ute

Triksene som hjelper deg til en vellykket netthandel fra USA.

Det er ikke alle amerikanske nettbutikker som ønsker utenlandske kunder velkommen med åpne armer. Særlig gjelder dette kjente merkevarer som ønsker å skjerme sitt internasjonale forhandlernettverk fra konkurranse.

Selskapene bruker ulike metoder for å stenge deg ute, men heldigvis finnes det ditto metoder for å omgå snubletrådene.

Les også: Momsfri handel fra utlandet

Problem #1: Sender ikke ut av landet

ENKELT FOR NORDMENN: Hos Macy's blir prisene oppgitt i norske kroner, toll og MVA inkludert. Foto: Macy's
ENKELT FOR NORDMENN: Hos Macy's blir prisene oppgitt i norske kroner, toll og MVA inkludert. Foto: Macy's Vis mer


Stadig flere amerikanske nettbutikker sender varene internasjonalt, og i mange tilfeller kan løsningen rett og slett være å søke opp varen i en annen butikk. Macy's, Gap og Pottery Barn er eksempler på butikker som gjør det enkelt for deg å handle til Norge.

Vil du likevel handle i en butikk som ikke sender ut av landet, kan du benytte ulike frakttjenester for å få varen sendt til Norge.

JetCarrier er en tjeneste hvor du oppretter en postboksadresse i USA. De ulike nettbutikkene sender varene til JetCarriers mottak i New Jersey, og deretter blir varene sendt videre over Atlanteren med fly eller båt.

Noen butikker vil imidlertid gjøre det enda vanskeligere for deg, og sender ikke til postboksadresser. Da kan løsningen være frakttjenesten USA-Scandinavia.com. Tjenesten drives av norske Bente Fajardo, som bestiller varene til sin amerikanske adresse og samler kjøpene før hun sender de videre til deg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Så mye sparer du på netthandel fra utlandet

Problem #2: Tar ikke utenlandsk kredittkort

Denne journalisten har ved flere anledninger opplevd at bestillingen ikke går gjennom, til tross for at butikken i utgangspunktet ikke har noen restriksjoner på å sende utenlands. Dette kan bero på hvordan amerikanerne verifiserer kjøpet.

Ofte brukes adresse og postnummer (zip-code) for å sjekke at fakturaadressen stemmer med opplysningene du oppgir. Et norsk postnummer passer ikke inn i dette formatet, og betalingen blir stoppet. I slike tilfeller holder det gjerne med en telefon til kundeservice for å få kjøpet gjennom.

Et annet alternativ er å betale med PayPal der det tilgjengelig. Uviljen til å godta internasjonale betalinger kan imidlertid skyldes at butikken ikke vil sende varene ut av landet, og da er du tilbake til løsningen med å bruke USA-Scandinavia.com.

Pass på frakten: Fikk tollsjokk fra Tollpost

Problem #3: Siler vekk utenlandske IP-adresser

Aktørene som går lengst, blokkerer utenlandske IP-adresser. Selv om du søker opp en dotcom-adresse, er det flere aktører som styrer deg til en europeisk nettside. Her kan prisene være annerledes enn hos samme kjede i USA. Det hjelper lite om noen kan hjelpe deg med frakten fra USA, hvis du ikke får se utbudet i nettbutikkene.

Løsningen blir da å gå inn på den aktuelle nettsiden via en «proxy-unblocker». DinSide har tidligere omtalt både Hola-unblocker og unblock-us.com som løsninger for å få tilgang til amerikanske Netflix. Unblock-us.com er en betalingstjeneste som koster deg 4,99 dollar i måneden, men du kan prøve de gratis i en uke.

Les også: De beste norske nettbutikkene