Nettbutikker driver ulovlig

Forbrukerombudet har oppdaget ulovlige salgsbetingelser hos mange norske nettbutikker.

Du skal ikke uten videre godta betingelsene i nettbutikken, viser ny undersøkelse. Foto: Colourbox.com
Du skal ikke uten videre godta betingelsene i nettbutikken, viser ny undersøkelse. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«Det er skuffende at så mange nettbutikker ikke gir forbrukerne de rettighetene de har krav på. Bjørn Erik Thon, forbrukerombud»


Rundt halvparten av nettbutikkene som Forbrukerombudet har undersøkt, benytter mangelfulle og lovstridige salgsbetingelser overfor forbrukerne. Dette viser en gjennomgang av en rekke butikker som selger elektronikk, klær, helsekost, CD-er, DVD-er og bøker.

Forbrukerombudet har undersøkt nærmere 40 nettbutikker for helsekost, klær, elektronikk og CD/DVD-er for å undersøke om gjeldende forbrukervernregler følges. Funnene var nedslående.

Mange nettbutikker oppga uriktig eller ingen informasjon om forbrukerens rett til å angre på kjøpet og muligheten til å reklamere.

Noen butikker oppga ikke kontaktinformasjon, og i flere tilfelle var det vanskelig å skjønne at en lovnad om gratis bruk av helsekost i en måned egentlig var inngåelse av en abonnementsavtale.

Vet du hva du skriver under på? Oppsiktsvekkende avtalevilkår på Finn.no

Standard salgsbetingelser

- Det er skuffende at så mange nettbutikker ikke gir forbrukerne de rettighetene de har krav på. Vi velger å tro at dette skyldes manglende kunnskap fra nettbutikkenes side og ikke et bevisst ønske om å bryte gjeldende rett, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon.

For å motvirke problemet har Forbrukerombudet utarbeidet et sett med standard salgsbetingelser som regulerer forbrukernes og de næringsdrivendes rettigheter og plikter etter bindende forbrukerlovgivning. Her finner du dem.

Kan sjekke selv

Nettbutikker som selger varer over internett, vil kunne benytte salgsbetingelsene i sin netthandelsløsning. Forbrukere som er nysgjerrig på om den næringsdrivende følger gjeldende lovgivning, kan selvsagt også bruke betingelsene som sammenligningsgrunnlag før avtaleinngåelse med nettbutikker.

Her finner du Forbrukerombudets veiledning.

Her finner du nyttige tips om netthandel


Har du dårlig erfaring med en nettbutikk? Tips oss på [email protected]

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!