Nettbutikkene taper priskampen

Billigere over disk: Mot alle solemerker klarer ikke nettbutikkene å være billigere enn de vanlige butikkene.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

De behøver ikke å leie kostbare butikklokaler i sentrum. De trenger ikke å lønne en armada av butikkekspeditører. Likevel taper nettbutikkene i priskonkurransen med vanlige butikker.

Jeg vil se prisene online vs. offline

Mot normalt

- Mange trodde for noen år siden at nettbutikker ville ha lavere priser enn vanlige butikker. Men tida har vist at dette ikke er tilfellet, sier Jørn Reidel, prosjektleder i Homebox.

Homebox er en nettportal med butikker som Dressmann, Cubus og Click, som også finnes offline over hele landet. De tar de samme prisene på nettet som i de vanlige butikkene, men porto/gebyr kommer i tillegg.

Dyre i drift

Foruten fraktutgiftene ser Reidel flere faktorer som gjør livet hardt for nettbutikkene:

- Det koster mye å etablere en større nettbutikk, mye på grunn av høye kostnader. Høy lønn til de som utvikler e-handelsløsninger samt kostnader til lisenser, IT-plattform og liknende er fordyrende, sier Reidel.

Varene må også sendes avgårde, ikke hentes i hylla. Dette koster også penger.

Lager og logistikk

- En nettbutikk må ha både lager og logistikkapparat for å ta seg av dette. Det kreves dessuten et visst salgsvolum for å oppnå stordriftsfordeler, sier Reidel.

Nettbutikkene konkurrerer med gigantkjeder som Elkjøp, Lefdal og G-Sport. Disse kjører en knallhard lavprisprofil, og er ofte svært prisdrivende. Mange nettbutikker klarer ikke å holde de lave prisene kjedene tilbyr.

Vi har sammenliknet prisene i nettbutikker og vanlige butikker for en rekke produkter. Resultatene bekrefter tendensen.

Vis meg prisene online/offline