Nettbutikkene som vil ha dine dollar

Vi viser deg hvor og hvordan du får glede av den lave dollarkursen.

Publisert
Sist oppdatert
200-kroners-grensen synes som hogget i sten...Prisen på dollar er lav, og det kan være fristende å gå amok i verdens største supermarked: Internett. For benytter du deg av den lave dollarkursen kan julehandelen bli billig.

Det er imidlertid ofte lettere sagt enn gjort, for en rekke amerikanske nettbutikker sender ikke til Norge.

>>Disse butikkene sender til Norge

Omgå problemet

Vi har tidligere beskrevet hvordan du kan omgå problemet med nettbutikker som ikke vil sende til Norge, ved hjelp av mellomleddselskaper som Jetcarrier.

Du kan spare mye på å handle julegaver i dollar. <i>Illustrasjonsfoto: iStockphoto.com</i>
Du kan spare mye på å handle julegaver i dollar. Illustrasjonsfoto: iStockphoto.com Vis mer


Dette er en løsning som anbefales der varen du har lyst på kun fås kjøpt i USA, men er du ute etter å spare noen kroner, vil nok vinningen gå opp i spinningen her. For det er selvfølgelig ikke gratis å benytte seg av slike tjenester.

Få nytte av dollarkursen

Siden du mest sannsynlig logger deg på fra Norge, kan det hende du føler deg litt snytt når prisen oppgis. Flere nettsteder velger nemlig automatisk kroner, euro eller pund, siden de ser at du logger deg på fra Norge.

Der noen nettsteder har tatt høyde for at valutakursen nå går i den norske kronens favør, er det flere steder du vil tjene på å endre valuta, slik at du betaler i dollar. Pass derfor på å sjekke priser i både dollar og kroner, dersom du får opp begge - og endre valuta til dollar, der du kan.

Toll, moms og mye styr

Dersom du har handlet på nett før, vet du at for de fleste varer må du betale moms dersom varen koster over 200 kroner. Du kan selv fortolle varer som er verdt mellom 200 og 1.000 kroner på Toll.no, mens varer som er verdt mer enn dette, må fortolles enten hos firmaet som sender varen, eller ved personlig oppmøte hos Tollvesenet.

Ifølge Tollvesenet beregnes toll og avgifter ut fra varens verdi inkludert frakt- og eventuelle forsikringskostnader. Det eneste unntaket er bøker.

At en vare må fortolles betyr at du må betale moms (25 prosent) i tillegg til eventuell toll og særavgifter. De fleste varer, som en rekke elektriske og elektroniske artikler, cd- og dvd-plater er tollfrie. Klær er derimot tollbelagte. Dersom du lurer på om en vare er tollfri, kan du kontakte Tollvesenet på telefon 0 30 12.

Dersom du for eksempel skal kjøpe CDer fra Amazon.com til hele slekten til jul, og én CD, inkludert frakt, koster mindre enn 200 kroner, lønner det seg å handle separat. Handler du 10 CDer til 150 kroner (inkludert frakt) vil du betale 1.500 kroner dersom du får dem sendt separat, mens du må betale 1.875 kroner, altså 375 kroner i avgifter, dersom de sendes i én pakke.

>>Disse butikkene sender til Norge

Forhistorisk grense

DinSide har siden vi startet, i 1998, tatt opp 200-kronersgrensen flere ganger, men dette beløpet synes som hogget i sten. Det er mange som prøver å omgå den, med mer eller mindre hell, og vi mottar stadig tips fra lesere om måter man kan sno seg unna på.

En av våre lesere forteller:

- Jeg spør alltid om de kan skrive "gave" eller sette verdien til under 200 kroner på pakken. Det går som regel. Når det ikke går lenger, finner jeg en ny nettbutikk, sier Line (32) til DinSide.no. Hun foretrekker å være anonym, siden dette jo må sies å være er mer enn på kanten av loven.

- Det er ikke alltid det går, men det er jo lov å prøve seg. Jeg synes det er ekstremt urettferdig at man kan handle billig dersom man reiser, men at man skal måtte betale straffetoll dersom man handler fra stuen.

Argumentet er velkjent. Det er mange som irriterer seg over den nærmest forhistoriske 200-kronersgrensen.

Men når dette er sagt, loven sier at du skal betale moms på varer som er verdt mer enn 200 kroner. En rekke nettbutikker vil trekke fra sitt lands moms, slik at du slipper å betale dobbel moms. Med dagens dollarkurs, og de i utgangspunktet lavere prisene over there vil det fortsatt være mye å tjene på å handle fra USA - selv om du gjør det på den lovlige måten.

NB! Tolldirektoratet benytter seg av en litt annen valutakurs enn banken din. Sjekk gjeldene kurs på toll.no.

Tips: Vi tidligere skrevet om poste restante-trikset, som er ideelt for alle som skal handle fra EU - og bor i nærheten av svenskegrensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer